veszélyek

2021.05.30. 15:00

Így tudhatjuk biztonságban gyerekünket a világhálón

Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak a gyerekek az interneten.

TN

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Léteznek viszont olyan megoldások, melyek segítségével a veszélyek csökkenthetők. A kiberbiztonsági tippeket az Országos Rendőr-főkapitányság állította össze.

A számítógépes rendszerek rendelkeznek családbiztonsági funkcióval. Ennek segítségével felügyelhető, hogy melyik nap mennyi ideig használta a számítógépet a gyerek, ezen belül milyen programokat és mennyi ideig, milyen weboldalakat látogatott meg. Korlátozható, hogy milyen oldalakat érhet el, és milyen oldalakat nem. Továbbá az is, hogy naponta hány órát használhatja a számítógépet, melyik nap melyik időszakában ülhet a komputer elé, milyen telepített programokat érhet el.

Létezik olyan szolgáltatás is, mely segítségével a szülők felügyelethetik a gyerekeik telefonkészülékeinek használatát, mellyel meghatározható a telefon helyzete, megtekinthető, melyik applikációt működteték, korlátozható a programok telepítése és ezek igénybe vétele, beállítható a napi maximális képernyőidő és a telefonmentes időszak, távolról zárolható az eszköz. Az internetelérés korlátozására a teljes otthoni hálózatra vonatkozóan is van lehetőség.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a gyermekeket fel kell készíteni az internet megfelelő használatára, és figyelmeztetni kell a veszélyekre. Így például arra, hogy ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt, hiszen visszaélhetnek vele, zsarolhatják, zaklathatják.

Ha a gyermek találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte a szüleinek, és csak a szülő engedélyével és jelenlétében találkozzanak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában