illegális hulladék

2021.05.18. 18:47

Kipucolják a Búzavirág és a Patak utcát Szekszárdon

Szekszárd illegális szeméthalmokkal legsúlyosabb mértékben fertőzött területeit mentesíti az önkormányzat a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt támogatásával. Május végéig befejezik a munkát, melynek nagy részével már végeztek. A szemétkupacok újratermelődésének megelőzésére kamerákat telepítenek a legfertőzöttebb területeken, így többek között a Búzavirág utcában.

TEOL

Fotó: Kiss Albert

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Baráth János utcában – két helyszínről – összesen 750 m3 magas fertőzésveszélyű kommunális– és lomhulladékot, valamint 15 m3 építési– és bontási hulladékot szállítottak el. A Patak utcában 745 m3 –szintén magas fertőzésveszélyt jelentő kommunális– és lomhulladékot sikerült ártalmatlanítani, míg a Pollack Mihály utcában egy 650 m3 lomhulladékot, valamint további 25 m3 építési– és bontási hulladékot tartalmazó illegális lerakót számoltak fel.

Vagyis eddig már mintegy 2200 m3 szeméttől szabadították meg a várost a projektben, melyben összesen 2524 m3 illegális szemét felszámolását tűzték ki célul.

Az önkormányzat hangsúlyozta, olyan szeméthalmokat sikerült, sikerül „eltakarítani” a pályázati támogatás segítségével, amik súlyosan rontják a városképet. Hozzáfűzték, amellett, hogy rontják a városképet, a szeméthalmok lehetetlenné teszik a területek karbantartását.

A Patak utca már megtisztult. Fotó: SZMJV

A városképi szempontok mellett azt is kiemelték, hogy több illegális lerakó mezőgazdasági területet, vagy éppen ideiglenes vízfolyást szennyez, így a káros anyagok élővizeinkbe – a Sióba és a Dunába – is beszivároghatnak.

Mint azt részletezték, a projektben a Baráth János–, a Búzavirág–, a Bern–, a Pollack Mihály utca, Palánk, valamint a Magura víztározó környéke, illetve a Séd-patak partja, és a Csötönyi-völgy területe érintett. Az eddig felmért hulladéknak csak a gyűjtési, szállítási és kezelési költsége közel 19 millió forint – fűzték hozzá.

Az illegális szemétlerakók felszámolása elkezdődött, a munkák előreláthatóan május végéig tartanak – tájékoztattak.

A nyertes pályázat részeként a megelőzésre is gondoltak. A szemét újratermelődését a „legfertőzöttebb” területeken nagy felbontású – 360 fokos látómezejű – infravörös (éjjel is „látó” – a szerk.) kamerák telepítésével igyekszik megakadályozni a város. Az önkormányzat három kamera beszerzésére mintegy 3,5 millió forint támogatást nyert. A speciális kamerákat a Baráth János, a Búzavirág és a Patak utcába helyezik ki a közeljövőben.

Borítóképünkön (archív): a Patak utcában is felszámolták az illegális szeméthalmokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában