virágosítás

2021.05.31. 14:00

Kivirágoznak a városok Tolna megyében

Az önkormányzatok a kertészekkel együttműködve idén is gondot fordítanak arra, hogy Tolna megye városainak közterein minél több helyen pompázzanak a virágok.

Kalmár Klaudia

Forrás: A szerző felvétele

Pakson új, színes virágágyások is helyet kapnak majd – nyilatkozta portálunknak Fodor-Szurovszki Tünde, Paks város főkertésze. – A kétnyáriakat hamarosan lecseréljük egynyári virágágyásokra a városban, ezeket általában májusban kell megtenni. Most már ideje lenne, de az időjárás annyira kedvező volt a tulipánoknak, hogy még nem húzódtak vissza, úgyhogy csak most fognak megkezdődni ezek a cserék.

Nagyon sok egynyári virágágy van Pakson, amibe ezeket a növényeket telepítjük. Változó, nehéz megmondani, hogy mit telepítünk idén, mindig vegyes virágágyakat alkalmazunk. A körforgalomban például irezine és begónia lesz, a polgármesteri hivatalnál is egy nagyon színes ágyás lesz. Összesen negyvenötezer egynyári virág kerül ki Paks közterületeire. Ha marad virág, akkor azt kiadjuk közintézményeknek és óvodáknak, hogy tudjanak telepíteni az udvarukra. A megszokott virágágyak mellett újak lesznek a szovjet hősi emlékműnél, melyben több mint kétezer növény kap idén helyet.

Bonyhádon már folyamatban van a virágosítás, az egynyári palántákat már elültették – tájékoztatott Lőrinczné Dávid Mária, a Virágos Bonyhádért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Elkészült a Bajcsy utca és a Kossuth utca sarkánál lévő területnek a rendezése. A régi bokrokat kivágták, oda új cserjéket ültettek, és kétszázhúsz tő egynyári virág, jegecske került. Virágosítottunk a városközpontban, a polgármesteri hivatal mellett, a Székely parkban is. Igyekeztünk, hogy minél többféle, minél színesebb virágok kerüljenek ki.

A legközelebbi virágosítás ősszel lesz, akkor ismét téli, fagyálló virágokat ültetünk ki. Idén, ami még új lesz, az a körforgalom, melynek a közepét virágosítjuk ősszel tulipánokkal. Meghirdettük a lakosság körében a Virágos Bonyhádért akciót alapítványi keretből. A lényege, hogy mindenki a saját területét szebbé és virágosabbá tegye – mondta Lőrinczné Dávid Mária.

A saját kerteket is rendben kell tartani

Tolnán a végéhez közeledik a tavaszi virágültetés, közterület-szépítés. Faültetéseket, pótlásokat majd ősszel végeznek. Bauer József, a tolnai közterületek karbantartásáért is felelős helyi szolgáltató cég, a Thelena Kft. ügyvezetője adott erről tájékoztatást.

Gondoskodnak az évi többszöri fűnyírásról és az őszi levélgyűjtésről, -elszállításról, a fák és bokrok metszéséről is. Emellett az önkormányzati tulajdonú utak, kerékpárutak, járdák rendben tartása is a feladataik közé tartozik.

Most Tolnán és Mözsön hét frekventált helyszínen közel hatezer tő virágot ültetnek ki. Többek között begóniák, gazániák, dáliák, petúniák, mézikék, levendulák, verbénák, büdöskék, kanna- és paprikavirágok szépítik majd a várost. Ami közügy. Közös ügy. Erre hívja fel a figyelmet a cégvezető, amikor a lakosság közreműködését kéri. Segítsék azzal a munkájukat, hogy ki-ki a saját portája előtti utcarészt, a zöldterületet – ha egészségi állapota engedi – rendben tartja.

Borítóképünkön: ezerszámra ültetik ki a virágokat Tolnán is

Címkék#virágok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában