sajtótájékoztató

2021.05.11. 17:45

Nő a forgalombiztonság a Paks-Cece összekötő úton

A közlekedésfejlesztési projektről tartottak sajtótájékoztatót kedden délután a Paksi Polgármesteri Hivatalban. Mint elhangzott, Paks város külterületi és Németkér település kül- és belterületi szakaszán újult meg a burkolat. A felújítás Paks külterületi szakaszán indult és a Tolna-Fejér megyehatárig tart.

Kalmár Klaudia

Fotó: Mártonfai Dénes

A beruházás ünnepélyes átadásán beszédet mondott Süli János miniszter, országgyűlési képviselő, Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Szabó Péter, Paks polgármestere. A beruházás részleteit Becze Szabolcs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója ismertette.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként újult meg a 6231-es jelű összekötő út. A felújítás során két réteg aszfalttal erősítették meg a burkolatot, három helyen pedig a kis sugarú ívekben forgalombiztonsági szempontokat figyelembe véve ívbővítés készült. A szakemberek kialakítottak továbbá öt öböllel rendelkező autóbuszmegállót, valamint három öböllel nem rendelkező autóbuszmegállónál szabványos öblöt és felszálló szigetet. Az öblök teherbíró, kopásálló bazaltbeton burkolattal épültek. A felújított tíz kilométeres szakasz Fejér megye határánál csatlakozik a közelmúltban szintén európai uniós forrásból közel kilenc kilométer hosszban felújított útszakaszhoz. A projektet 1,2 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítottuk meg – tájékoztatott Becze Szabolcs.

– Fontos számunkra, hogy nemcsak ez az út épül meg, hanem a megyében lehet még ezen kívül több programmal és jelentős felújításokkal is találkozni az erőműhöz kapcsolódva is. Például a Nagydorogi út volt az egyik legrosszabb állapotú út, illetve a Németkérre vezető út, ezeken folyamatosan dolgozunk. Ugyanez érvényes Madocsa felé is, illetve Dunaszentgyörgy, Fadd és Tolna szakaszára is. A munkák az idén elkészülnek, tizennyolc út forrását már biztosította a kormány, a fele már a közútkezelőnél van. A Duna-híd elkészültével még inkább nő majd a felújítások száma. Terveink vannak új szakaszok építésére is, mint a paksi elkerülő, kalocsai elkerülő, illetve Pakson az autópályáról levezető útszakasz. Csámpáig négysávosra fog növekedni az út. Ezekkel a munkálatokkal körülbelül 2024-re végzünk. A hídhoz kapcsolódva már láthatók a régészeti feltárások, így 2024 első felében már átadjuk a paksi Duna-hidat. Az országos térképet is frissíteni lehet majd az új utak kapcsán. Magunknak azt kívánjuk, hogy a legjobb minőségben kapjuk meg ezeket, és természetesen balesetmentesen. A lakosoknak most plusz perceket kell számolni az útépítések miatt mielőtt elindulnak, ehhez türelmet és odafigyelést kérünk – mondta Süli János.

A megyei közgyűlés alelnöke szerint az útfejlesztés nem kizárólag Paks vagy Cece lakosainak érdekét szolgálja. – Fontos, hogy a jövőnket megalapozó tervezésbe a megye településeit is bevonjuk, hogy mindenki célkitűzése valósággá válhasson. Jelenleg is egy ilyen időszakot élünk, hiszen zajlik az új Terület- és Településfejlesztési Program kidolgozása. Büszkén és örömmel jelenthetjük ki, hogy több mint harminc milliárd forintot költöttünk Tolna megyére, s ennek már látszata is van. Az új időszak új célok elérésének lehetőségét rejti magában. Továbbra is fontos, hogy mind az infrastrukturális, mind a szociális és lehetőség szerint minden ágazatban tudjunk fejlesztéseket véghez vinni. Minden esetben célkitűzés, hogy a lehető legtöbb közösség előnyére váljon egy-egy gyarapító projekt. Ez a Tolna109 koncepciónk, azaz a jelen ciklusprogramunk lényege is – fejtette ki Orbán Attila.

– Azt hiszem, nem kell ecsetelni, hogy egy város gazdasági fejlődése szempontjából milyen fontosak az ilyen infrastrukturális fejlesztések. Nemcsak Paks esetében, hanem a térség életében is egy óriási lépés, illetve turisztikai szempontból is nagyon fontosak ezek az útfelújítások. Ezek az utak össze is kötnek bennünket, amelyet fontos dolognak tartok. A túloldal is be tud majd kapcsolódni a híd elkészülte után. A térség települései szempontjából nagyon fontos az összekötő út átadása. Ezen a Paks-Cece úton jártunk a Balatonra a családommal eddig eléggé döcögősen, most már egy sokkal jobb úton tudunk haladni – tette hozzá Szabó Péter.

Borítóképen: Orbán Attila (balról), Becze Szabolcs, Süli János és Szabó Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában