napfogyatkozás

2021.06.08. 19:00

Hegesztőszemüveg és napszűrő erősen ajánlott lesz csütörtökön

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Részleges napfogyatkozás lesz június tizedikén, azaz e hét csütörtökön, melyet a Magyarországon élők a déli órákban láthatnak. Derült idő ígérkezik, felhők várhatóan nem zavarnak be, az öröm mégsem lesz felhőtlen. Mert a látvány nem lesz látványos. Csak egy pici pöttyöt takar ki a Hold árnyéka a napkorongból: körülbelül az átmérő öt százalékának megfelelőt.

Dömény Gábor szekszárdi csillagász nézegette és elemezte az adatokat. Ezek szerint Kanada, Grönland, Skandinávia és Észak-Szibéria lakói láthatnak legtöbbet az égi jelenségből. Nálunk a Sopron környékén élők, és a Budapest–Miskolc vonal menti megfigyelők lehetnek a legszerencsésebbek.

Szekszárdról nézve 12 óra 10 perctől, 13 óra 17 percig tart az esemény. A tetőzés, amikor a korongon a legnagyobb harapás látszik, 12 óra 44 perckor következik be. Óvatosságra int a csillagász mindenkit. A sima napszemüveg kevés!

Dömény Gábor csillagász Fotó: W. G.

Hegesztőszemüveget kell használni, vagy olyan szemüveget, amilyet az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusítottak. Erre minden ilyen alkalom előtt felhívják a figyelmet, de mindig akadnak néhányan, akik a szemészeten kötnek ki. Aki távcsővel követi az égi csodát, feltétlenül tegyen az objektív elé napszűrőt! Ha nem vigyáznak, pillanatok alatt meglesz a baj: tartós szemkárosodás, durvább esetben vakság is bekövetkezhet. Petőfi Sándor is pórul járt az 1842-es napfogyatkozáskor. Még két évvel később, 1844-ben is nagyon rosszul látott. Erről így írt: „Teremtő isten! Szemeimre / A vakságot tán csak nem küldöd? / Mi lesz belőlem, hogyha többé / Nem láthatok lyányt s pipafüstöt!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában