Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület

2021.06.27. 16:00

Önzetlenül segít a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület

Az elmúlt esztendőben 24, az idei évben eddig nyolc riasztás kapott a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület, amelynek tagjai társadalmi munkában látják el vállalt küldetésüket.

Fekete László

Forrás: Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület

A 2017-ben a megyeszékhelyen alakult önkéntes szervezet azt a célt tűzte zászlajára, hogy tagjaik felkészültsége, különleges felszereléseik, illetve speciálisan képzett mentőkutyáik segítségével segítséget nyújtsanak a bajba jutott vagy balesetet szenvedett embertársaiknak. Ezt a nemes feladatot látják el immár több mint négy esztendeje, közmegelégedésre.

A megyehatáron innen és néha azon túl is végzett kiemelkedő munkájukért a Tolna Megyei Önkormányzat februárban különdíjban részesítette az egyesületet az év civil szervezeteit elismerő ünnepségén. Dr. Baranyai Eszter megyei főjegyző akkor úgy fogalmazott: a civil lélek testet öltött, hiszen ez a szervezet a valódi cselekvést választotta útjául. A Szekszárdi Kutató-mentő Egyesületet a hivatalos méltatás szerint „áldozatkész és önzetlen önkéntességéért, egyedüli és kiváló kutató-mentő szakértelméért, valamint a legfőbb érték, az emberi élet megmentéséért folytatott küldetése” okán jutalmazták.

Változott-e a díj odaítélése óta a szervezet élete – kérdeztük Badacsonyi László elnöktől. Nos, a szervezet vezetője szerint a hírek néhány napra rájuk irányították ugyan a figyelmet, de alapjában véve nem változott semmi.

- Civil szervezetként pályázati forrásból, önkormányzati támogatásból, cégek és magánszemélyek felajánlásaiból működünk – mondja Badacsonyi László. – Sajnos a pandémiának a gazdaságra gyakorolt hatását mi is bőrünkön érezhettük, a nehéz helyzetbe került vállalkozások közül a legtöbben nem tudták már támogatni a céljainkat. Továbbra is küzdünk az életben maradásért, az idei évre képezett tartalékból a 2021-es esztendőt még biztosan végig tudjuk csinálni.

Az elnök hozzátette, az OKF mentőszervezetek számára kiírt pályázatán nyertek pénzt felszerelésekre és működési költségre, de bíznak még néhány további pályázatuk pozitív elbírálásában is. Az adó 1 százalékos felajánlásokból az elmúlt évben 450 ezer forint folyt be a szervezet kasszájába, és remélik, ez idén is hasonló nagyságrendet jelent majd számukra.

Kérdésünkre Badacsonyi László elmondta, a 16 fővel működő szervezet – melynek tagjai kivétel nélkül társadalmi munkában látják el feladatukat – 24 órás készenlétben várja a riasztásokat. A csapat munkaidőben egy órán belül, azon kívül 20 perc alatt készen áll az indulásra a tűzoltóságnál található garázsnál, ahol a speciális felszereléseket is tárolják.

A modern technika és a kutyák szimata jól kiegészíti egymást a keresések alkalmával

Az elnöktől megtudtuk, a 2020-as évben 24 alkalommal riasztották őket – a felkérések többsége a rendőrségtől érkezett –, és zömmel eltűnt személyek felkutatásában kérték a segítségüket, de két alkalommal dolgoztak bűnügyi helyszínen is. Ezen keresések szinte kivétel nélkül eredményesen zárultak. Badacsonyi László szerint a kutatás sikerében jelentős tényező az idő, ezért arra biztatja a magánszemélyeket is, hogy indokolt esetben mielőbb kérjenek segítséget.

Az idén eddig nyolcszor riasztották a kutató-mentő egyesület csapatát, ezek közül egy esetben sajnos már ők sem segíthettek, de erről Badacsonyi László többet nem árulhatott el… Elmondta viszont, hogy szerencsére jól végződött több lapunk által is megírt eset, így többek között amikor egy fiatal őcsényi fiú „világgá ment”, vagy amikor egy idős férfi tűnt el Fadd-Györgymajorban.

A Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület vezetője elmondta, a csapat tagjainak szakértelme és modern felszereléseik mellett a sikeres felkutatásokban nagy szerepük van kutyáiknak is. Pillanatnyilag négy speciálisan képzett eb segíti a munkát, további háromnak pedig éppen a kiképzése zajlik. Badacsonyi László szerint még hatékonyabbak lehetnének, ha újabb kutyások csatlakoznának a csapatukhoz.

Borítóképünk: A szekszárdi gázrobbanás sérültjeink felkutatásában is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában