szentmise

2021.07.26. 11:30

Böjte Csaba mondott szentbeszédet a zombai ezüstmisén

Zsúfolásig megtelt Zombán a katolikus templom szombaton délután. Ezüstmisére jöttek a hívők Iregszemcsétől Szekszárdig, Dombóvártól Tengelicig sok-sok településről, mert Bálint atyát, Serban Valentin zombai plébánost, három társával, negyedszázaddal ezelőtt szentelték pappá Pécsett.

Szepesi László

Pontosabban, mint azt Bálint atya a mise kezdetén elmondta, huszonhat évvel ezelőtt volt ez, így egy évvel ezelőtt lett volna az ezüstmiséje, de akkor a járvány miatt nem gyűlhettek össze ünnepelni. Most a szentmisét a zombai plébános kilenc paptársával együtt celebrálta, ketten közülük vele együtt lettek papok, és szintén itt voltak, akik jelenleg azokon a plébániákon szolgálják az urat, ahol ő volt korábban.

Eljött vele ünnepelni a hitszónok, Barsi Balázs, a szentbeszédet a Dévai Szent Ferenc Alapítványt gondozó Böjte Csaba mondta, s velük együtt misézett Serban Valentin bátyja, Mihály atya, aki hajdan Bukarestben lett pap.

 

A szentmisét a zombai férfikar kísérte végig, gyönyörűen énekeltek a zombai Sonnen Blume német kórus tagjai, s kedvessé, meghitté tették az ünnepi istentiszteletet Mátyásné Jakab Erika hitoktató kis tanítványai is, a gyerekek rövid verseket, köszöntőket mondtak.

A több mint negyedszázad óta az Istent szolgáló zombai plébánost az ezüstmisén sokan köszöntötték, a mise kezdete előtt pedig az oltár elé rakták ajándékaikat. Ezeket Bálint atya nem fogadta el, de visszautasítani udvariatlanság lett volna, ezért azokat Csaba testvér dévai alapítványának adta át.

A szentmise végén, a vatikáni, a magyar és a székely himnusz eléneklését követően Bálint atya ezüstmisei áldást osztott. Előbb külön-külön megáldotta a vele együtt miséző papokat, majd családját, testvéreit, azok társait, gyerekeit, ezt követően pedig áldását adta a szentmise valamennyi résztvevőjére.

Innen származik a dévai kapcsolat

Bálint atya 1968. januárjában született a hajdani Nagy-Magyarország egyik legtávolabbi megyéjének székhelyén, a moldvai csángók lakta Bákón. Felnőttként jött harminc éve Magyarországra, s Győrben, majd Pécsett végezve teológiai tanulmányokat lett pap. Hat testvére közül egyik ma Bákón vezeti a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik gyermekvédelmi otthonát, nevel moldvai csángó gyerekeket. Ő hívta testvére ezüstmiséjére Böjte Csabát, aki eljött, több napot töltött Tolnában, s Zombán a templomban a szeretetről beszélt.

Borítóképünkön: A paptestvérek a határon túlról is érkeztek Serban Valentin ezüstmiséjére

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában