vízál

2021.07.14. 16:10

Impozáns látványt nyújt majd az új Sió-zsilip

Volt, aki le akarta csapolni, egy párttitkár pedig bevetette volna kukoricával a Balaton medrét. Ugyanakkor már évszázadokkal korábban felismerték, hogy szükség van a tó vízállásának szabályozására. Ezért hozták létre a Sió-csatornát.

Góz Lilla

Siófok területe a 19. század előtt egy mocsaras vidék volt, itt a Balaton többször kilépett a medréből, mert a természetes vízfolyások nem tudták elvezetni a vizét – mondta el Kovács Emőke történész, aki a Balaton és Siófok szerelmese, valamint számos olyan szakmai kiadvány és könyv kötődik nevéhez, amely a tó múltját idézi.

Hozzátette: már az ókorban felmerült az igény a Balaton szabályozására, a rómaiak próbálkoztak a tó lecsapolásával, de csak évszázadokkal később, az 1800-as évek eleje óta szabályozzák a tó vizét. Kovács Emőke szerint az első zsilip 1863-ban készült el fából, amelyet hatalmas ünnepség keretében adtak át, bár működésével kapcsolatban akadtak problémák.Majd a 20. század elején szükségessé vált a csatorna bővítése, ami a második világháború alatt abbamaradt, és csak 1947-re készült el, akkor indulhatott az első hajó a Balatonról a Duna irányába.

Korábban bejelentették, hogy 2022-re teljesen megújul a Sió-zsilip.

A jelenlegi kapacitása már nem éri el a 60 köbmétert másodpercenként. Ezt az értéket szinte megduplázzák, ha elkészül az új műtárgy, aminek köszönhetően intenzívebb vízszintmozgást lehet elérni. A zsilip küllemében Siófok turisztikai látványossága is lesz egyben, a jövőben akár biciklivel is át lehet tekerni rajta.

Borítóképünkön: a látványterv magáért beszél. Érdemes lesz megtekinteni, ha elkészült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában