portré

2021.07.06. 14:00

Nagyon várta, hogy otthonról hazajöjjön

Az állatorvosok Fadd-Domboriban tartják meg a száz éve született, egykori megyei főállatorvos, dr. Kováts Jenő emléknapját. Második felesége lengyel származású. Már készül az őszi rendezvényre.

Wessely Gábor

Sok szó esik mostanában a száz éve született, nemzetközi hírű állatorvosról, egykori Tolna megyei főállatorvosról, egyetemi tanárról és akadémiai tagról, dr. Kováts Jenőről. Tavasszal koszorúztak a szekszárdi sírjánál, ősszel emléknapot rendeznek a tiszteletére Fadd-Domboriban. Felesége is érdekes személyiség. Lengyel agrármérnök, aki ápolja férje emlékét. Dr. Kovátsné Zolczynska Anna 1942-ben született és 1978 óta él Magyarországon. Második házasságát kötötte vele a főállatorvos; tudományos konferenciákon találkozva figyeltek fel egymásra. Nyugdíjazásáig a megyei állategészségügyi állomáson dolgozott. Érzékeny az emberi problémák iránt, ahol tud, segít, hisz neki is volt olyan időszaka, amikor segítségre szorult egy számára ismeretlen országban.

– Sok barátot szereztem az évek során – mondja –, ennek köszönhető, hogy már nem akarok visszamenni Lengyelországba. Szeretem ifjúságom színhelyét, de már többet éltem itt, mint ott. Maradok. A sírhelyem is megvan, szeretett férjem mellett, a szekszárdi temetőben.

Dr. Kováts Jenő professzorrá történő kinevezésekor, 1991-ben

Párjától megtanulta a magyarság történetét. Segített neki eligazodni a hétköznapi életben. Hosszú évek, évtizedek során változott az otthonképe. – Eleinte erős honvágyam volt, alig vártam, hogy indulhassak Lengyelországba, rokonlátogatásra. Később azon kaptam magam, hogy ott vagyok a szülőföldemen, s már alig várom, hogy visszajöhessek Magyarországra. Otthonról hazajöttem.

Emléknap lesz Domboriban

Az ősszel szakmai napot tartanak az állatorvosok Domboriban. Az esemény legfontosabb napirendi pontja a száz éve született és 2010-ben elhunyt főállatorvosról, dr. Kováts Jenőről való megemlékezés lesz. A rendezvényt a megyei kormányhivatal állategészségügyi osztálya és a megyei állatorvosi kamara szervezi. Hívnak előadót az állatorvosi egyetemről is, hisz az egykori főállatorvos tanította is a szakmáját Budapesten, Bécsben és Hannoverben. Volt kollégái is megjelennek majd. Az előkészítésben fontos szerepet vállal dr. Kiszler Gyula, akinek annak idején a főnöke volt dr. Kováts Jenő. Becslése szerint mintegy 60–80 állatorvos érkezik majd erre a programra, melyen jeles elődjük munkásságát méltatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában