hulladékkommandó

2021.07.25. 17:15

Öt illegális szeméthalom miatt tettek feljelentést

Eddig öt esetben tett feljelentést illegális szeméthalmok miatt a Szekszárdi Hulladékkommandó.

S. V.

2021.04.12 Báta, Kocsis József a bátai határban szemétszedést szervezett.. Fotó:Makovics Kornél

A Szekszárdi Hulladékkommandó virtuális térképén már több, mint száz – Szekszárdon és a város környékén fellelhető – jelentősebb szeméthalom helye szerepel GPS koordinátákkal – mondta el Baltavári István aktivista.

Mint azt tudatta, az illegális szemetelők tettenérése nagyon nehéz. Feljelentést azokban az esetekben tettek, amikor a szeméthalmokat átvizsgálva olyan konkrét nyomot találtak, mely az elkövető kilétére utal. Volt olyan szemétkupac melyben névre szóló számlákat, sőt oltási könyvet találtak. Az eljárások jelenleg is zajlanak – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy terveik között szerepel a következő generáció megszólítása. Pontosabban fokozatosan szeretnék a környezetünkért aggódó fiatalokra átruházni a hulladékkommandó tevékenységét. Olyan aktív fiatalokra számítanak, akik jártassak a különféle technikai eszközök és az internetes alkalmazások használatában.

Ennek érdekében több szekszárdi középiskolával is felveszik a kapcsolatot a közeljövőben. Elsőként a biológia és földrajz szakos tanároknak kívánják bemutatni a hulladékkommandó munkáját, hogy miről szól a hulladékvadászat, illetve azt a virtuális térképet, melyen az illegális szeméthalmok helyét jelzik.

Emellett a nyugdíjasokat arra biztatja, hogy alakítsanak kisebb úgynevezett sétaköröket. Mint azt saját példáján keresztül részletezte, barátaival, feleségével szokásos esti sétájukra magukkal viszik hegyes végű sétapálcájukat, melyre feltűzik és kidobják az útjukba kerülő szemetet. Hozzátette, ennek nyomán napról napra egyre kevesebb eldobott szemetet találnak. Baltavári István az érdeklődő, tenni akaró nyugdíjasoknak az erre alkalmas sétapálca elkészítésében is szívesen segít. Érdeklődni a [email protected] címen lehet.

Borítóképünk archív fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában