elismerés

2021.08.19. 18:07

Átadták az idei városi kitüntetéseket Dombóváron

Gulyás Gergely miniszterrel közösen adta át Pintér Szilárd polgármester a 2021 évi elismeréseket. A vírushelyzet miatt második alkalommal egy későbbi időpontban került sor Dombóvár várossá avatásának évfordulóján a városi gálára.

Varga Szilvia

Fotó: Mártonfai Dénes

Tizenhét díjat adtak át a Város Napján rendezett gálán. A Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet a filmművészet terén kifejtett, hazai és nemzetközi sikerekkel övezett alkotótevékenysége elismeréseként a Balázs Béla-díjas érdemes művész forgatókönyvíró és dramaturg, dr. Köbli Norbert vehette át.

Kóré Gyulát tartották érdemesnek az év vállalkozója elismerésre és a Dombóvári Focisuli Egyesület kapta az év közösségi díját. A szervezet az elmúlt két évben több mint 100 millió forint értékben vitt véghez sportberuházásokat a város intézményeiben, sporttelepein. Horváth Borbálát, Kőszegi Szabolcsot és Gergőt, Vértes Zsombort, Kertész Hajnalkát és Fónai Rebekát három kategóriában díjazták.

Dr. Alacsony Mária gyermekorvost, dr. Papp János sebészorvost, Kőmüves Mihály NB I-es volt futballistát, valamint Tóth Ada Esztert a zeneiskola vezetőjét találta érdemesnek a grémium az Elismerő Díszjelvényre. Szintén a pandémia miatt került sor augusztus 19-én a civil díjak átadására, melyet Hosszú Sándor Gergely az idei évben a Civil Tanács elnökének választott vezető adott át. Bódogné Pethes Janka, Kővágó Jenő és az „Életet az Éveknek” Közhasznú Alapítvány kapott elismerést.

Augusztus 19-én több oka is volt ünnepelni Dombóvárnak. Másfél év után – szintén a koronavírus miatt – sikerült aláírni a testvértelepülési megállapodást Gyergyószentmiklóssal. Csergő András Tibor polgármester első alkalommal látogatott Dombóvárra. Ogulin, Kernen, Vir és a svéd Höganäs településsekkel együtt összesen öt testvértelepülési kapcsolattal rendelkezik Dombóvár. A városvezetés célja a két nép történelmének, hagyományainak és kultúrájának közelebbi megismerése, baráti kapcsolatok kialakítása a kölcsönös gyarapodás tapasztalat- és eszmecserék által, továbbá az, hogy a két város polgárai, szervezetei és önkormányzatai együttműködjenek. A kapcsolatépítés elindítását a Dombóvári Székely Kör kezdeményezte. Az ünnepélyes szerződésaláíráson részt vett Potápi Árpád János a térség országgyűlési képviselője az önkormányzati képviselők, irodavezetők mellett.

A város összefogásával megvásárolt harang és harangláb ünnepélyes avatójára csütörtökön délután került sor. Dr. Hegedüs János áldotta meg Kertváros újabb büszkeségét, melyet Csernyus Lőrinc Ybl díjas építész tervezett. Az összefogásban részt vett F. Bodó Imre, aki kezdeményezte és a gyűjtésben aktív szerepet vállalt, Csullag Gábor állandó diakónust, aki a harang megrendelését és leszállítását koordinálta, valamint Futó Péter, a kertvárosi városrész képviselője, aki szívügyének tekintette a harangláb megvalósítását, annak építésében is nagy szerepet vállalt, a munkálatokat koordinálta. A harang nagyrészt a hívek, vállalkozók adományából és az önkormányzat hozzájárulásával került megvásárlásra. A beruházást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában