kiállítás

2021.08.17. 20:00

Egyéni látásmóddal mutatják be a világot

A fotográfusok tanúk és hírvivők, vallják a Pictorial Collective tagjai, akik egyéni látásmódjukon át mutatják be a különféle társadalmi problémákat, helyzeteket. A 10 éve alapított szakmai csoport – melynek portálunk fotóriportere, Mártonfai Dénes is tagja – alkotásaiból hétfőn nyílt kiállítás a budapesti Capa Központban.

Steiner Viktor

Fotó: Koncz Márton

A Pictorial Collective olyan elismert fotósokat, fotóriportereket tömörítő szakmai közösség, melyet a fotózásról való párbeszéd és a szakmai műhelymunka iránti igény hívott életre. Fontos számukra, hogy egymás által egyfajta szakmai visszacsatolást kaphatnak munkájukról, alkotásaikról, melyek egymást erősítik.

Bár tagjaik különbözően látják a világot, a fotózás terén hasonló a gondolkodásmódjuk. A fentieken túl a csoport tagjait a dokumentarista stílus iránti szenvedély, a humanista látásmód köti össze – mondta el Bácsi Róbert László, a három alapítótag egyike. Hozzátette, maga a stílus nem kőbe vésett, a megjelenési felületek változásával párhuzamosan alakul át. Megjegyezte, sokan úgy vélik, eltűnőben van, ők mégis azt tapasztalják, hogy sokan érdeklődnek a dokumentarista fotózás iránt. Az igények mentén ezért egyre gyakrabban tartanak a „témába” vágó oktatásokat, pl. a MÚOSZ keretein belül.

Mártonfai Dénes, portálunk fotóriportere a Szellemstrandok című sorozat képeiből összeállított válogatás előtt. Fotó: Koncz Márton.

A Pictorial 10 című kiállítás látogatói a csoport első tíz évének munkásságából láthatnak válogatást – tudatta Bácsi Róbert László. A jelenleg szabadúszóként dolgozó fotós elmondta, a tárlaton tizenegy jelenlegi és két volt tag összesen közel kétszáz fényképét lehet megtekinteni.

A tárlat fontos része az a különleges vasszerkezeten nyugvó installáció, melyen a kiállítók egy-egy olyan fotója kapott helyet, melyek témájuk okán egymást erősítik. Ezen túlmenően az alkotók egy-egy témában, hosszú évek sora alatt, gondos munkával készült fotósorozata látható.

Bácsi Róbert László köszönetet mondott Csizek Gabriella és Kopin Katalin kurátorok munkájáért és a Capa Központnak, mely szavai szerint rengeteget tett azért, hogy a fotózás ma Magyarországon ezen a szinten tart.

Fotó: Koncz Márton

A kiállítás, melyet Korniss Péter fotográfus és Rédei Ferenc Fotóriporteri Életműdíjas fotógráfus (a fenti képen) nyitott meg, szeptember 19.-ig tekinthető meg.

Szellemstrandokról készített sorozatából válogatott fotóriporterünk

Mártonfai Dénes, a Tolnai Népújság fotóriportere elmondta, egyedüli vidékiként került a Pictorial Collective tagjai közé 2014-ben. – Hatalmas szakmai segítség, mind az alkalmazott technika, mind pedig az alkotások témájának kiválasztása terén – fogalmazott arról, hogy mit hozott számára a tagság. Megtisztelő, hogy ennek az elit szakmai csoportnak a sorában tudhatom magam – mondta a többi taghoz hasonlóan többszörös díjnyertes fotós.

Mint azt tudatta, a tárlaton a Szellemstrandok című sorozatából látható válogatás. Hozzátette, a 4-5 év munkájával létrehozott és eddig be nem mutatott sorozat képeinek nagyobb része elhagyatott Tolna megyei strandokon készült. A válogatásban emellett például található olyan Fejér megyében készült fotó is, melyen mára a természet által teljesen visszahódított fürdőhely, strandmedence látható – osztotta meg Mártonfai Dénes. Hozzátette, a sorozattal egy letűnt korszaknak kíván mementót állítani.

Borítóképünkön: a Pictorial Coollective tárlatának megnyitóján résztvevő kiállítók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában