ingatlan

2021.08.17. 07:00

Megélénkült az albérleti piac Tolna megyében

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot.

TN

Fotó: MW

Az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban.

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés. A Tolna megyét is magában foglaló dél-dunántúli régióban pedig májusban 1,2 százalékos emelkedést mutatott havi szinten a lakbérindex, júniusban pedig 5 százalékos növekedés volt az előző hónaphoz képest.

Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyen, Szekszárdon a kínálatban szereplő eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára júliusban 337 ezer forint volt. A bérelhető lakóingatlanok átlagos bérleti díja pedig 90 ezer forintot tett ki. A szekszárdi albérletpiac aktivitása elmarad a fővárosra és egyetemvárosokra jellemző szinttől, mind kínálatban, mind keresletben. Viszont a kínálati piaci adatok alapján közel 7 százalékos bruttó hozamot eredményezhet a szekszárdi lakáskiadás, ez pedig meghaladja a budapesti, 5 százalék alatti hozamot. Ha erősödésnek indul a megyei, ezen belül a szekszárdi ingatlanpiac, akkor a lakáspiaci befektetésekben gondolkodók is megjelenhetnek ezeken a területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában