almanach

2021.08.01. 11:30

Mindenki ott segít, ahol tud, összetartóbb lett a közösség Hőgyészen

Hőgyész elmúlt egy évében sok fontos esemény történt. Máté Szabolcs polgármester szerint a legfontosabb, hogy a falu közössége összetartóbb lett. Simulnak a régi ellentétek, gördülékenyebb a tájékoztatás, kétoldalú a kommunikáció a lakosság és a „hivatal” között.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A 2800 lakosú község polgármesterének Facebook-oldalát 1185-en követik. Azon a felületen tudják gyorsan értesíteni az embereket a hírekről, képes beszámolókat adnak az eseményekről.

A legfontosabb beruházás idén a benzinkútkörnyék víz- elvezető rendszerének bővítése. Nagy esők idején hömpölygött a területen a közeli dombról lemosott sáros víz. A pályázati pénzből finanszírozott munkákkal hamarosan elkészülnek. Ezután következik még idén az Ady Endre utca (Mol-kút előtti terület) és a Deák Ferenc utca kátyús, kopott aszfaltburkolatának régóta esedékes felújítása szintén a pályázaton elnyert 38 millió forintból. Ugyanígy újították fel a polgármesteri hivatal épületét is. A diákmunkaprogram keretében 23 fiatal végez a községben közérdekű munkát.

A polgármester büszke arra, hogy minden újszülött hőgyészi lakosnak adnak községi babakelengyét és harmincezer forint életkezdési támogatást. Idén már 12 ilyen csomagot vettek át a szülők. Az újszülöttek tiszteletére fát ültettek, melyből idéntől hagyományt teremtenek, minden gyereknapkor emléktáblát és egy új fát kapnak az előző évben születettek. Ezzel azonban nem merül ki a kicsikről gondoskodás. A község bölcsődeépítésre pályázik 140 millió forint értékben. Remélhetőleg 2022 szeptemberétől már az új bölcsibe vihetik gyermekeiket a dolgozó szülők. A nagyobbak sem maradnak segítség nélkül. Minden hőgyészi általános, közép- és főiskolásnak iskolakezdési támogatást tudnak adni.

Folynak a kézilabda-munkacsarnok építésének előkészítő munkálatai is, jelenleg elbírálás alatt van a kivitelezés közbeszerzési pályázata.

A hőgyészi római katolikus templom (Beküldött képek)

Hőgyészen fontosnak tartják az épített környezet megóvását; az önkormányzat tulajdonában álló műemlék-zsinagóga renoválásának ügyében nemrégiben tárgyalásokat folytattak a hitközséggel. Kulturális intézmény, kiállítótér, művésztelep lehetne az épületből. Az üresen álló Apponyi-kastély sajnos továbbra is gond a községben, a tulajdonos nem hasznosítja az épületet.

Gondot jelent a községben a szemetelés. A közmunkások naponta szedik össze mások szemetét. A polgármesteri hivatal próbált szép szóval, tréfásan is hatni a szemetelőkre, de úgy tűnik, nem marad más hátra, mint még több kukaedény kihelyezése és a köztéri kamerafelvételek alapján a bírságolás.

A közösség megszenvedte a járvány idejét. Zárva tartott a könyvtár, a művelődés ház, nem tarthattak rendezvényeket. Ezt bepótolandó a környékbeli településekkel összefogva hatalmas utógyereknapot tartottak, utcabált is rendeztek, ahol több száz ember volt kivilágos virradatig. Augusztus 20-án pedig ünnepi vigasság lesz.

Gazdálkodás

Hőgyész önkormányzata a község földjein gazdálkodik, a közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkavállalók művelik a veteményt. Amit megtermelnek, elsősorban helyben adják el. Facebook-oldalukra írják ki, mikor hol lehet vásárolni vagy saját kezűleg szedni. A hír pedig elterjed a faluban, de természetesen a környékbelieket is szívesen látják. Idén árultak epret, tököt, cukkinit.

Ki korán kel, nagy tököt lel

A költséghatékony gazdálkodásnak köszönhetően jóval a piaci ár alatt tudnak maradni, az eper kilója 850 és 1200 forint között volt, a cukkini és tök 100–250 forint. A „maradékból” természetesen mindig adományoznak az óvoda/iskola konyhájára és az idős­otthonnak is.

Társadalmi munka

A község a lehetőségeihez mérten azon igyekszik, hogy lakóinak kedvezzen, cserébe a lakók is keresik a lehetőséget, hogy hol segíthetnek a községnek. Társadalmi munkában szépült a központ, a muskátlis szekeret helyiek kezdeményezésére állították a központba.

A falu közössége szépíti Hőgyészt, társadalmi munkában készült el például a muskátlis szekér a helyiek kezdeményezésére

Hasonlóan szívmelengető felajánlás volt, hogy a csicsói út kőzúzalékkal szórásának munkálataiban önként segítettek a környék szőlőskertjeinek, pincéinek tulajdonosai. Hatvan éven felüliek sem restellték megfogni a lapát végét, és nemcsak megfogták, hanem fiatalokat megszégyenítő lendülettel dolgoztak társadalmi munkában. Sőt, a jövőbeli hasonló munkára is jelentkeztek már falubeliek Máté Szabolcs polgármesternél.

Összeállításunk Hőgyész Község Önkormányzatának támogatásával készült.

Borítókép: A csicsói út kavicsozásának önkéntes munkásai: fiatalok és örök fiatalok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában