3d íjász-világbajnokság

2021.08.06. 17:18

Több mint száz célpontra záporoznak majd a nyilak

Egyebek mellett őz, kobra, tigris és párduc között tartott sajtótájékoztatót Szedlár János és Alexandra Manea, a hétfőn kezdődő 3D Íjász Világ- és Európa-bajnokság szervezője Szekszárd mellett, Sötétvölgyben. Ezek a speciális műanyagból készített állatok a célok, ezekbe fúródnak majd a versenyzők nyilai.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A világbajnokság tavaly lett volna, eredetileg Egerben. A helyszín még évekkel ezelőtt változott, Alexandra Manea intézte, hogy ne Egerben, hanem, mint mondta, a Bikavér igazi hazájában, Szekszárdon legyen a verseny. Az éves csúszást pedig a járvány okozta, s mert idén Szlovéniában rendezték volna az íjász Európa-bajnokságot, az is itt lesz most. Szlovéniában pedig jövőre rendezik a páros években esedékes világbajnokságot.

Az Alisca Nyilai és a Tolnai Tájak Íjász Egyesület tagjai még készítik a pályákat. Ezek technikásak lesznek és több mint száz mérethű műállat lesz a cél, mondta Szedlár János, a Magyar Íjász Szövetség alelnöke. Komoly szintkülönbség lesz a lőállások és a célok között, amely nehezíti a távolság becslését, s tovább nehezíti a célzást, hogy emiatt a nyíl nem vízszintes ívben repül. A bajnokságra tizenkét ország több mint fél­ezer versenyzője jön Szekszárdra, s a járványhelyzet miatt úgy alakítják a versenyt, hogy az indulók és kísérőik soha ne legyenek egy helyen ötszáznál többen, s a lőállások között is lesz minimum másfél méter távolság.

A világ-, és Európa-bajnokság hivatalos megnyitója hétfőn este lesz. A Garay téren gyülekeznek a versenyzők, majd országonként vonulnak a Béla király térre, az ünnepségre. A hét végéig tartó bajnokság első napjaiban a Sötétvölgyben lesz a küzdelem, a döntők pedig pénteken délután a szekszárdi labdarúgópályán kezdődnek.

Szedlár János a pénteki sajtótájékoztatón Fotó: Makovics Kornél

Előbb a csapat-, szombaton pedig az egyéni döntők kerülnek sorra. Ezekre várják a legtöbb nézőt, akiknek azt javasolják, hozzanak magukkal távcsövet. Az érdeklődők kilátogathatnak a sötétvölgyi versenyekre is, de a szervezők nyomatékosan kérnek mindenkit, a versenyre látogatókat és a kirándulókat is, hogy csak a szalagokkal elkerített részeken kívül tartózkodjanak.

https://www.teol.hu/sport/helyi-sport/keszen-allnak-kezdodhet-a-szekszardi-3d-ijaszvilagbajnoksag-3916187/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában