Tamási

2021.09.20. 20:00

A városvezetés cáfolta a szennyvízberuházás jogtalanságát

Tamási vezetése sajtótájékoztatóján tételesen cáfolta Tóth Attila Szilveszter magánfeljelentésének állításait, amelyet a helyi lakos a település vízgazdálkodási társulata és önkormányzata által megvalósított szennyvízberuházással kapcsolatban tett.

Gazsó Rita

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

– A feljelentés számos valótlan állítást tartalmaz, amely alkalmas a hatóságok és a nyilvánosság, ezen belül Tamási lakosainak a megtévesztésére – szögezte le Porga Ferenc, a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján, a Tóth Attila Szilveszter által tett keresettel kapcsolatban.

– Először is a feljelentés öt alkalommal is vízi társulatot említ, holott itt egy szennyvízcsatorna beruházás megvalósítására létrehozott vízi közmű társulatról beszélünk. Ezért a feljelentésben hivatkozott jogszabályok sem vonatkoznak a működésére – hangsúlyozta a polgármester.

Porga Ferenc szerint valótlan volt az az állítás is, hogy a társaság nem számolt el sem a befizetésekkel, sem az érdekeltségi hozzájárulásokkal, és hogy azokat sajátjaként használta fel. A lakosok a befizetett összeg egy részét ugyanis visszakapták, amely több mint 900 helyi embert érintett.

Porga Ferenc polgármester (középen) cáfolta a feljelentés állításait (Fotó: Makovics Kornél)

– Nem teljes visszatérítést kaptak – emelte ki – hiszen a társaság jogszerű döntésének értelmében a befizetett összeg egy részét azoknak az utaknak a helyreállítására fordította, amelyek nagyon rossz állapotúak voltak és érintettek az adott beruházásban. Sávos helyreállításra itt ugyanis nem volt lehetőség, ezért teljes rekonstrukció történt. A készpénzt fizetők fejenként 81 ezer forintot kaptak vissza, valamint ugyanennyit azok, akik a lakástakarék pénztáron keresztül érdekeltségi hozzájárulást fizettek, ők értelemszerűen az OTP-vel számoltak el – jelezte.

Szerinte jogi tévedés a feljelentő azon állítása is, hogy az elszámolási eljárást a város önkormányzata és a település vízgazdálkodási szervezete nem teljesítette. Az elszámolási eljárás lefolytatása a vízi közmű társulat feladata, nem pedig az önkormányzaté, amelyet egyébként 2017. szeptember 28-án le is zárt, a szükséges beszámolót a társaság elfogadta – mutatott rá Porga Ferenc.

Hozzátette: a vízi közmű társulat tehát jogutód nélkül megszűnt, az alapszabályban meghatározott közfeladatát megvalósította és az elszámolási eljárást befejezte, 2018. novemberi hatállyal a cégjegyzékből törölték.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában