Dombóvár

2021.09.02. 17:30

Makovecz Imre tervei alapján születhet újjá a város főtere

Makovecz Imre csodás alkotásaiból nyílt építőművészeti kiállítás a hétvégén Dombóváron.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

A megnyitón Balipap Zsuzsa köszöntötte a vendégeket a kultúrház nevében és beszélt a kiállítás személyes indíttatásáról, Balipap Ferenc és Makovecz Imre barátságáról, melynek köszönhetően lehet a városnak rangos, Makovecz-stílusú főtere a jövőben. A néhai kultúrház igazgató hagyatékából előkerült terv indította el azt a folyamatot, melyből egy álom született és makett formájában már megtekinthető a kiállítás részeként a dombóvári művelődési ház Majoros termében.

Balipap Ferenc hagyatékából került elő a dombóvári kulturális központ előtti tér terve, melyet Makovecz Imre vetett papírra. Ezért kereste fel Balipap Zsuzsa a Makovecz Imre Alapítványt másfél évvel ezelőtt és ekkor hallott először a kormányhatározatról, miszerint a magyar kormány kiemelt feladatként kezeli a Kossuth-díjas építész hagyatékáról való gondoskodást, életművének a jövő nemzedékével való megismertetését.

A programban évente meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre a Makovecz-művek megépítésére és felújítására. Azóta az alapítvány szakemberei és a dombóvári önkormányzat képviselői többször is egyeztettek, Pintér Szilárd polgármester szívügye lett, hogy a tér Makovecz szellemiségében megvalósulhasson. Ahogy Balipap Ferenc lánya fogalmazott a tárlat megnyitóján: „Nem titkolom, ahogy telt az idő, ez az én álmom is lett, és számomra bizony nagyon megnyugtató és szívet melengető lenne, ha Dombóvár így adózna a neves mester emléke előtt.”

Pintér Szilárd polgármester (középen) a tárlaton

A művelődési ház előtti teret ugyan felújították 2019-ben, de a kampányberuházást meglehetősen sok hibával „összecsapták”, emiatt előbb-utóbb a jelenlegi városvezetésnek megoldást kellett volna találnia a hiányos kivitelezés javítására. Ezért talált egymásra a két gondolat és írt alá hosszútávú megállapodást a Makovecz Imre Alapítvány és Dombóvár Város Önkormányzata.

Már kézzelfogható eredményről is beszámolhatnak. Szeptember 15-én lakossági fórum keretében mutatja be Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész az alapítvány kuratóriumi tagja és Kampis Gábor építész azt a makettet a térről, amelyet Makovecz Imre tervei alapján a kor mai követelményei szerint újragondoltak és elkészítettek az alapítvány tervezői. E délutánon egy előadást is hallgathatnak az érdeklődők a világhírű építészről „Ami megtörtént” címmel. Balipap Zsuzsa hangsúlyozta, hogy ez egy koncepcióterv, nincs kőbe vésve, bár a makoveczi „vonalat” és színvonalat mindenképpen követni kell és követni fogják.

Makovecz Nóra, Kígyós Borbála és Balipap Zsuzsa a megnyitón

A kiállítást Makovecz Anna, a neves építész lánya, az alapítvány kuratóriumának tagja nyitotta meg. Elmondta, hogy Dombóvár mindig is különleges helyet foglalt el édesapja szívében és reméli, hogy hamarosan a megvalósult kategóriába kerül a Hunyadi tér ezen része. Az eredeti terven Kígyós Sándor szobrászművész két alkotása is helyet kapott volna, melyet az alapítvány szakemberei szintén figyelembe vettek. A képző- és iparművészet számos ágát gyakorló alkotó, a fiatalon elhunyt szobrász lánya, Kígyós Borbála is megtisztelte a kulturális programot.

A rendezvényen közreműködtek Makovecz Pál tanítványai, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói. A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg Dombóváron, a művelődési ház Majoros termében.

Borítóképünkön: A kiállítás a dombóvári művelődési ház Majoros termében látogatható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában