székely autonómia

2021.10.31. 20:43

Fellobbant a szolidaritás lángja Tevelen

Szücs Bence

Fotó: Makovics Kornél

A Székely Nemzeti Tanács először 2015-ben hirdette meg, hogy lobbanjanak fel őrtüzek Székelyföld-szerte, ezzel jelezve: a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről. A következő évtől október utolsó vasárnapját a Székely Autonómia Napjaként tartják számon.

A mozgalom folyamatosan terjeszkedik, hiszen ezen a napon már nem csak Székelyföldön, hanem Kárpát-medence szerte lobbannak fel a lángok évről-évre, ezzel kifejezve a székelyek ügye iránti szolidaritást.

A teveli Székelyföld Autonómiájáért című szolidaritási és összefogási rendezvényen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is. Az államtitkár köszöntő beszédében elmondta, mi Tevelen és a Völgységben igazán tudjuk, hogy mit jelent a szabadság, hiszen őseink 200 évig éltek száműzetésben.

– A közel két évszázados száműzetés alatt a szüleink, a nagyszüleink és a dédszüleink sosem tagadták meg a magyarságukat és a hitüket sem. Ennek a ragaszkodásnak köszönhető, hogy 1941-ben 80 évvel ezelőtt visszaköltözhettek Magyarországra. Ezért mindenkor támogatni fogjuk a Székelyföldön élő testvéreink autonómia törekvéseit – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az őrtűz meggyújtása mellett elhangzott a Székelyföld Autonómia Kiáltványa is, amit Fazekas Attila, Tevel polgármestere olvasott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában