Gasztromegye sorozat

2021.10.25. 07:00

Harminc éve készítik, nekik ez így ízletes

Závod értékeivel és különleges receptjével ismerkedett meg a Gasztromegye című főzőműsor közel tízezres követői tábora. A sorozat huszonharmadik epizódja ezúttal a folyamatosan gyarapodó falura fókuszált, de a következő adás már Aparhantot veszi górcsöve alá.

Tóth Róbert

Fotó: Ruip Gergő

Gondos kezek irányítják Závodot, melyek ráadásul szó szerint építik a falut – derült ki a Gasztromegye sorozat legújabb epizódjának nyitójelenetéből. A településre érkező Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke mesélt arról, hogy egy igazán különleges projekt révén újulnak meg a közösség lakóházai.

Természetesen a polgármester, László Attila is megszólalt a műsorban, akit éppen egy ház felújításának kellős közepén látogattak meg. A faluvezető tudatta, mi az aktuális munka: egy önkormányzati épület homlokzati megújításához készült vakolósablon, mégpedig László Attila kezei által. A Magyar Falu Program révén jutottak forráshoz, ám a projekt hatékonysága érdekében minden olyan feladatot, amit maguk is meg tudnak oldani, azt átvállalták.

László Attila polgármester (szemben) számolt be a település beruházásairól, terveiről
Fotó: Ruip Gergő

– Ez is önerő, csak hát innen származik – bökött rá a polgármester bicepszére viccesen Orbán Attila. Ami a további beruházásokat illeti, szó esett a zártkerti infrastruktúra fejlesztéséről, a temető korszerűsítéséről, utcák aszfaltjának felújításáról, de a jövőben is terveznek újabb projekteket, úgymint a mezőgazdasági utak stabilizálását, a Civil Ház energetikai korszerűsítését és még sorolhatnánk.

Az biztos, tervekből nincs hiány. De amire momentán szükség lenne, az egy patkószeg, ami az éppen készülő vakolatdísz egyik alkotóeleme – vetette fel a polgármester, s az alelnök máris elindult érte. Mert egy megyevezető ott és úgy segít, ahol és ahogy tud.

S ha már a kovácsműhely is útba esett, a stáb gyorsan lencsevégre kapta e kuriózumnak számító tevékenységet.

A konyha helyszínéül a Civil Házat jelölték ki, ahol Borbandi Gergellyel karöltve álltak neki a závodi halászlé elkészítésének. A szakács elmesélte, hogy hosszú évek óta kísérletezte ki az egyedi, ám tökéletes halászlé receptjét. – Nekünk ez a finom, így készítjük harminc éve – szögezte le a helyi főzőmester.

A halat előre lesózzák, mégpedig minimum három órával előtte. Erre azért van szükség, mert ha a hal nincs előre lesózva, akkor a lének ugyan jó íze lesz, de a hús sótlan marad a végén. A hallé további hozzávalója az elmaradhatatlan paprika, amit természetesen saját maguk készítenek. Emellett került az ételbe cseresznyepaprika is, de csak a főzési idő utolsó negyedében. A hozzávalók szemléje során Geri bácsi őszinte vallomását is megtudhatták a nézők.

– Harminc éve főzök halászlevet, de a mai napig nem tudom, hogy mikor tegyem bele a belsőséget – árulta el a tapasztalt, mégis e dilemmával küzdő szakács. De ezt igazán senki nem tudja – vélekedett –, mert a belsőségnek nem szabad se nyersnek, se túl keménynek lennie.

Valóban, ez nem olyan egyszerű. Viszont pont ettől szép feladat. Mindenesetre, Vizin Balázs javaslatára, először is megúsztatták a halat a nemrég kapott jóféle pálinkával, majd nekiálltak főzni. Az előre elkészített – hagymából és paprikából álló – alaplé került a bogrács­ba, s vízzel pótolták ki. Így hat liter lé párosult a négy és fél kiló hallal, amelyet folyamatosan forralva 35–40 percig főztek készre. Ica néniék is hozzájárultak az ünnepi menühöz, mégpedig egy különleges desszerttel: fordított almás pitével. A sütemény azért egyedi, mert ha elkészült, megfordítják, s így az alma töltelék kerül felülre.

Fuvart kért a hivatalig a műsorvezető

Érdemes egyébként megnézni Babai István operatőr gyönyörű képsorait, amelyek igazán egyedi módon ábrázolják a patkolás folyamatát. László Péter lova pedig immár új patkókkal állt készen az útra.

Fel is pattant a bakra a műsorvezető, s fuvart kért a polgármesteri hivatalig, ahol a faluvezető és az alelnök is csatlakozott a pároshoz. A közeli almásba látogattak. Gyönyörű almafasorok között sétált Vizin Balázs műsorvezető a gyümölcsös gazdájával, aki közben elmesélte vállalkozása történetét. Jordáki József még egy üveg pálinkát is adott ajándékba, ami az immár negyedévszázados munka beérett gyümölcsét jelképezte. A kiváló spiritusszal a kezében igyekezett tovább a műsorvezető, hogy a falulátogatás és a kincsek feltérképezése után végre a főzés is megkezdődjék.

Borítóképünkön: Orbán Attila (balról), Vizin Balázs és Borbandi Gergely halászlét főznek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában