kezdődött a kivitelezés

2021.10.26. 11:30

Könyvek és iratok százezreit költöztetik át a tudásközpontba

Megkezdték a szekszárdi tudásközpont kivitelezését. A fővállalkozónak hatszáz napja van az épület elkészítésére. Odaköltözik a megyei könyvtár és a megyei levéltár.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvételei

Elvileg rég át kellett volna adni, gyakorlatilag meg most kezdődött a kivitelezés, tehát már biztos, hogy lesz belőle valami. Így summázható a szekszárdi tudásközpont krónikája. A volt laktanya területén létesülő épületben kap helyet a megyei könyvtár és a levéltár. A két intézmény vezetőjét kérdeztük a részletekről.

Liebhauser János könyvtárigazgató: ‒ Ismereteim szerint a ZÁÉV Építőipari Zrt. megkezdte a cölöpözést, az alapozást. A kivitelezőnek hatszáz napja van a munkára, úgyhogy nagyjából másfél év múlva elkészül az épület, s kezdődhet a bebútorozás, a költözés. A kormány rendelkezett az új határidőkről és az építőiparban tapasztalható áremelkedés miatt megemelte a költségkeretet. A mi feladatunk a költözés gondos előkészítése lesz. A megyei könyvtár mintegy 360 ezer dokumentummal rendelkezik. Ezt szeretnénk mintegy 200-250 ezerre csökkenteni, hogy kényelmesen elférjünk. Sokkal nagyobb helyünk nem lesz, viszont kulturális rendezvényekre alkalmas közösségi terek tekintetében lényegesen jobban fogunk állni. Már az is eldőlt, hogy az épület üzemeltetője a Magyar Nemzeti Levéltár lesz, helyi fenntartója a megyei levéltár, s persze a működtetési költségeket megosztja a megyei könyvtárral.

A könyvtárigazgató sokat dolgozott, lobbizott azért, hogy megvalósulhasson a tudásközpont. Azt mondja: megérte. Kevés dolog van, ami az embert túléli, de ez biztosan azok közé tartozik. A levéltárigazgató, is örül, hogy elindult a beruházás, bár ő a költözésnek már nem lesz cselekvő részese.

Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója (balra) és dr. Várady Zoltán, a megyei levéltár igazgatója Fotó: W. G.

Dr. Várady Zoltán levéltárigazgató: ‒ Mivel 2023 tavaszán nyugdíjba megyek, ez a feladat már az utódomra vár. A költözés előkészítésben még részt veszek, ám az új helyen a raktárak berendezésében már nem. A levéltár egyébként a Vármegyeháza építése, 1836 óta a jelenlegi helyén működik. Érzelmileg ide kötődünk, de a modernizáció már nagyon időszerű. Nálunk szelektálás, selejtezés nincs; mindent vinni kell. Óriási mennyiségű, több kilométernyi iratanyagról van szó. S hogy ezek megőrzése mennyire fontos, azt kutatóként is tapasztalom. Nyugdíjasként sem fogok elszakadni a levéltártól, mert a kutatásaimat folytatom: többek között a Mohács előtti oklevelekkel, az 1700 körüli közgyűlési jegyzőkönyvekkel foglalkozom, és közben a Bonyhád monográfia elkészítésében is részt veszek.

Várhatóan 2023. áprilisára készül el

A szekszárdi tudásközpontot Hodossy László tervezte, két kollégájával, Máté Jánossal és Földesi Zoltánnal. Az impozáns, hatezer négyzetméter alapterületű létesítményben 2500 négyzetméter lesz a könyvtáré, 2000 négyzetméter a levéltáré, korszerű raktártechnikával, kétszintes, mozgatható állványrendszerrel ellátva. Ezen kívül közösségi terek is várják a látogatókat az épületben, kultúrpláza jelleggel: büfével, üzlethelyiséggel, mosdóval, előadóteremmel. Ezek a terek szükség esetén kapcsolódhatnak a könyvtárhoz vagy a levéltárhoz, de önálló rendezvények tartására is alkalmasak, úgy, hogy közben a két intézményben zavartalanul folyhat a munka. A kivitelezés jelenlegi költségkerete 7,3 milliárd forint. A komplexum a tervek szerint 2023. áprilisára készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában