az orvos válaszol

2021.10.25. 10:30

Mit tegyünk, ha kiderül, hogy allergiás a gyermekünk?

TN

A gyermekkori allergiás betegségek száma kimagaslóan megugrott, gyakorlatilag megduplázódott az elmúlt két évtizedben. Az allergiás tünetek sok esetben megrémisztik a szülőket, pedig a megbetegedések igen jól kezelhetőek a mai eszközökkel, eljárásokkal – mondta lapunknak dr. Tusa Annamária szekszárdi házi gyermekorvos. Megtudhattuk tőle azt is, hogy csecsemőkorban még elsősorban a bőrtünetek a gyakoribbak, később a hozzátápláláskor az ételallergiák is megjelenhetnek.

A háziorvos szerint óvodás, iskolás korban a pollenallergiások száma kezd nőni a korosztályon belül. – Ezek összefüggnek egymással, a csecsemőkori ételallergián alapuló bőrtünetek az életkor előrehaladtával enyhülhetnek, de változhatnak az allergia okozói és az érintett szervek is. Az allergia megfelelő kezelése befolyásolhatja ezt, gátolhatja az új allergiák megjelenését, mérsékelheti a folyamat súlyosbodását. A kezelés éppen ezért fontos, sőt elengedhetetlen – hangsúlyozza dr. Tusa Annamária.

Mivel a gyermeket elég nehéz, sőt szinte képtelenség távol tartani az allergiát okozó különböző anyagoktól, esetükben a kezelésre kell inkább a hangsúlyt helyezni. Ez sem könnyű, mivel a gyermekek vonakodnak a tabletták szedésétől, az orrspraytől vagy szemcsepptől. Számukra a szirup formájában kapható, kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett készítmények adása lehet megoldás – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában