Hajdan

2021.11.08. 15:30

Elkészült Tolna megye legkorszerűbb szarvasmarhatelepe

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

60 ÉVE „új tésztafeldolgozó gépsort helyeztek üzembe a Szekszárdi Kenyérgyárban. A gépsor egy csészebillentőből, egy tésztaadagolóból és egy gömbölyítőből áll, beszerzésére és felszerelésére 170 ezer forintot fordítottak.”

60 ÉVE a takarmány pótlására „a bonyhádi Petőfi Tsz-ben kukoricaszárból, cukorrépaszelettel keverve 2300 köbméter silót készítettek, de fognak készíteni ennél még többet is, mert úgy tervezik, hogy az összes kukoricájuk szárát lesilózzák.”

60 ÉVE Szekszárdon, a Garay moziban „a Magyar–Szovjet Baráti Társaság Tolna megyei elnöksége és a Tolna megyei Moziüzemi Vállalat rendezésében ünnepélyes keretek között nyitották meg a Szovjet filmhetet. Az ünnepség után megkezdték a Tiszta égbolt című film bemutatását.”

50 ÉVE az épülő Bátaszéki Cserép- és Vázkerámia Gyár üzemcsarnokának öt hajója közül már három elkészült. A Népújság november 10-én arról tudósított, hogy „a negyedik és ötödik szerelése most van folyamatban. Az első hajóban már az alagútkemence vasszerkezetét készítik.”

50 ÉVE „az Állattenyésztési Kutató Intézet alsótengelici gazdaságában elkészült a komplex szarvasmarhatelep. A megye legkorszerűbb ilyen telepén megkezdték az üzemeltetési próbákat.”

50 ÉVE „a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság területén 87 érmes, közte 20 arany-, 34 ezüstös, 33 bronzérmes agancsú gímszarvasbika esett terítékre. A legerősebb zsákmányolt agancspár 13,5 kilogramm súlyú és a nemzetközi minősítéssel 239,6 pontra értékelték.”

35 ÉVE „Szekszárdon, a KSZE Növénytermelési Rendszer Agrárfejlesztő Közös Vállalat telephelyén kezdődött el egy raktár építése, elkészülte után vetőmag és kísérleti anyag elhelyezésére szolgál. A tizennyolc méter széles, hetvenkét méter hosszú, acélszerkezetes épületet a bajai Agrober tervezte, s kivitelezését a TOTÉV végzi.”

35 ÉVE „új számítógépes rendszerhez kapcsolódott a Magyar Nemzeti Bank Tolna Megyei Igazgatósága. A korábbi lyukszalag rendszer helyett a négy terminálból és egy számítógépből álló BULL MINI 6-os rendszert állítottak be. Ezzel valamennyi bankszámla-tulajdonost, az egész bankszámla-forgalmat regisztrálni tudják, gyorsabb, biztonságosabb ügyintézés válik lehetővé.”

35 ÉVE „a női asztalitenisz Bajnokcsapatok Európa-kupája negyeddöntőjében nagyszerű sikert aratott a Tolna VL együttese. A kontinensviadalon nyolcadik alkalommal szereplő tolnaiak a belga Corenna csapatát 5:2-es győzelemmel elbúcsúztató osztrák bajnok, az SV Schwechat ellen diadalmaskodtak 5:0-ra.”

25 ÉVE „az országban elsőként, az alapszabály elfogadásával megalakult Szekszárdon a megyei mérnöki kamara. Százhatvankilencen regisztráltatták magukat a tagságra, közülük 103-an részt is vettek az alakuló ülésen.”

25 ÉVE Mosonmagyaróváron tartotta új darabja ősbemutatóját a szekszárdi Holló együttes. „A Palota az őserdőben című zenés mesejátékot a zenekar egyik tagja, Sili Károly írta. Ő készítette a díszleteket is.

A Holló, azaz Ritter Péter, Sili Károly, Kovács Gábor Fotó: Máté Réka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában