oktatás

2021.11.27. 16:00

Középiskolai felvételi: figyelni kell a dátumokat!

Október közepén elindult a 2022-es középiskolai felvételi, amikor is az iskolák közzétették az aktuális felvételi tájékoztatójukat. A 8. évfolyamos diákok esetében a jelentkezési lapok, illetve az összes megjelölt iskolát és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlap kitöltését az általános iskola intézi.

Munkatársunktól

A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők esetében a papírok kitöltésében közreműködhet az általános iskola, de a szülő egyénileg is intézheti a jelentkezési lapok és a tanulói adatlap kitöltését a KIFIR felületén, írja az eduline. A külföldi iskolába járó diákok szüleinek önállóan kell intézniük a jelentkezést. Szintén önállóan kell intézniük a felvételi jelentkezést azoknak a diákoknak, akik az átvételüket kérik egy másik középiskolába.

Visszatérően felmerülő kérdés, hogy hány iskolát lehet megjelölni? A válasz az, hogy a középiskolai felvételin tetszőleges számú középfokú iskolába lehet jelentkezni. Az, hogy végül melyik középiskolába kerülnek be a jelentkezők, az előre meghatározott sorrend, a középiskola által felállított felvételi rangsor, valamint az adott tanulmányi területre felvehető létszám alapján dől el.

Nagyon fontos, hogy a középiskolai felvételi során a központi írásbeli vizsgára és a középfokú iskolákba való jelentkezéshez más-más időpontban külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani, a két jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” egymást. Az is fontos, hogy minden középfokú iskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani.

Az Oktatási Hivatal november közepéig tette közzé azoknak a gimnáziumoknak, szakgimnáziumoknak a jegyzékét, amelyek központi írásbeli felvételi vizsgát szerveznek. A diákok december 3-ig jelentkezhetnek erre a vizsgára – közvetlenül abban az iskolában, ahol meg szeretnék írni a tesztet. A vizsga az érintett gimnáziumokban és szakgimnáziumokban 2022. január 22-én 10 órakor kezdődik. A pótló központi írásbeli felvételi vizsga időpontja 2022. január 27-e 14 óra. Ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni. Az Arany János Tehetséggondozó Programba december 10-ig lehet jelentkezni, jövő év január 21-ig pedig a programba tartozó intézmények megszervezik a találkozást a jelentkezőkkel.

Borítóképünk illusztráció

Címkék#felvételi

Ezek is érdekelhetik