hajdan

2021.11.22. 16:20

Magyar kutatócsoport Fokvárosban

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Ünnepség az iskolában a névadó, Babits Mihály születésnapján

60 ÉVE „Henryk Narojek, a Warsowia bőrdíszmű szövetkezet elnöke, Aleksander Tobiszewski, a varsói Nowotko szövekezet műszaki vezetője és Jan Dabkowski, a varsói bőrdíszmű szövetség elnöke látogatott a Rákospalotai Bőr- és Műanyagfeldolgozó Vállalat szekszárdi üzemébe. A lengyel vendégek elismerően nyilatkoztak a tapasztaltakról.”

60 ÉVE „tálalták fel az egymilliomodik adag halászlevet a híres dunakömlődi halászcsárdában. A rendelő Erdődi Gyula volt, a pécsi bőrgyár művezetője, akit Barna István, a szövetkezet elnöke és Baracskai Sándor, a halászcsárda vezetője köszöntöttek és egy élő ponttyal megajándékoztak.”

60 ÉVE Bilek István nemzetközi sakkmester és felesége látogatott el Paksra egy szimultán erejéig. „A verseny végén Horváth Csaba bölcskei sakkozó és Bencze Béla JTST-elnök ért el döntetlent a mesterek ellen. A többi versenyzőt (35-öt) legyőzte a Bilek házaspár.”

50 ÉVE „magyar-lengyel barátsági estet rendezett Szakály községben a Tolna megyei és a helyi Hazafias Népfront-bizottság. Ebből az alkalomból dr. Stanislaw Andrej Sochaczki, a Budapesti Lengyel Kultúra igazgatója látogatott Tolna megyébe.”

50 ÉVE Bárd Flórián-Kiss István Cigánydal című, a Tolna megyei cigányság életét bemutató dokumentumfilmjét „a Hazafias Népfront Országos Tanácsa képviselőinek javaslatára felterjesztették a Filmfőigazgatósághoz, hogy a film a MOKÉP útján országos terjesztésre is jogot szerezzen.”

35 ÉVE Erőd a víz alatt – Az első hazai vízi régészeti kutatás krónikája címmel Szabó Géza és Gaál Attila, a megyei múzeum munkatársai adták közre a Bölcske térségében, a Dunában könnyűbúvárként folytatott feltárásaik történetét és eredményeit.

35 ÉVE Ajándék volt minden perc és óra címmel Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas kiváló művész tartott nagy sikerű előadást a Faddi Béri Balogh Ádám Művelődési Ház Váci Mihály-klubjában.

35 ÉVE az algériai kulturális hét keretében az észak-afrikai ország állami néptáncegyüttese és a rádió zenekara nagy sikerű műsort adott a szekszárdi Babits Mihály Megyei Művelődési Központban.

25 ÉVE „influenza elleni oltás kezdődött Szekszárdon, az ÁNTSZ Tolna Megyei Intézetében. Az oltásra térítés nélkül jogosultak a 60 éven felüliek és a krónikus betegek. A védőoltás egyik legnagyobb előnye, hogy segítségével elkerülhetők az influenzás szövődmények.”

25 ÉVE indult útra Ferihegyről Fokvárosba az a magyar kutatócsoport, amelyik egy Dél-Afrika partjainál elsüllyedt brit kereskedelmi hajó rakományát tárta fel. A csapatnak Gaál Attila, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója is tagja volt.

25 ÉVE a hagyományokhoz híven a névadó költő születése napjának évfordulóján emlékünnepséget tartott a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola. „Az együttgondolkodásra törekvés és nem a másság elutasítása, amit szeretnénk mind a 628 tanulónknak átadni a babitsi örökségből” – nyilatkozta Lindauer Zoltán igazgató.

Ünnepség az iskolában a névadó, Babits Mihály születésnapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában