Hajdan

2021.12.01. 12:30

Az egész megyét beborította a havazás

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Forrás: TN-archívum

Fotó: Bakó Jenő

60 ÉVE „huszonnyolc hold halastavat létesítettek az Új Barázda Termelőszövetkezet tagjai Hőgyészen. Erre 265 000 forintot fordítottak.”

60 ÉVE „ünnepélyes keretek közt megnyitották a több mint százezer forintos költséggel korszerűsített szekszárdi könyvesboltot. Módos István, a városi tanács művelődésügyi osztályvezetője rövid ünnepi beszédben méltatta az új, Babits Mihályról elnevezett könyvesbolt jelentőségét.”

50 ÉVE „Keserű János, a szekszárdi Kövendi Sándor Tolna megyei Cipész Ktsz. elnöke Moszkvában mutatta be az új termék, a műbőr házicipő húsz páras mintakollekcióját. A szovjet kereskedelmi szakemberek öt modellt választottak ki és jelentették be az igényt kétszázezer párra. ”

50 ÉVE „új típusú motorkerékpár-sebességmérő gyártását kezdi meg a szekszárdi műszergyár. Az új műszer hőkompenzált, pontosabb, és gyorsabban készíthető a réginél.”

50 ÉVE „a Gödör gazdát cserélt. Tolnán, a holt Dunaág melletti vendéglőt megvásárolta a mözsi termelőszövetkezet. Az öreg épületet felújítják, és a környék egyik hajdan kedvelt szórakozóhelyét új köntösben nyitják majd meg.”

35 ÉVE „a rozoga értényi postaépületet egy másikkal, egy újjal váltották fel. A Pécsi Postaigazgatóság a Nagykónyi Községi Közös Tanácstól bérbe vette az egykori általános iskola egyik, eddig kihasználatlan tantermét, és abban a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű postahivatalt alakíttatott ki.

35 ÉVE „az Aliscavin, korábban Szekszárdi Borászati Közös Vállalat, a húszesztendős KÁF Kecskeméten tartott ünnepi ülésén kitüntetésben részesült. Két bora, a szekszárdi Merlot és a szekszárdi Óvörös ezután viselheti a Kiváló Áruk Fórumának védjegyét, a háromszögletű emblémát.”

35 ÉVE „megalakult Budapesten a Tolna megyeiek baráti köre. A megyei pártbizottság, a megyei tanács, és a Hazafias Népfront megyei bizottsága kezdeményezésére a budapesti házigazda tisztét a XII. kerület vállalta magára, mivel megyénk és a szép budai terület együttműködése sokéves múltra tekint vissza.”

25 ÉVE „az egész megyét beborította a november 27-i havazás, ami gyakorlatilag semmiféle fennakadást nem okozott a közutakon. Forgalomkorlátozásra sehol sem volt szükség, és baleset sem történt.

25 ÉVE „ezeregyszáz fát ültettek Tevel és Kisdorog között a millecentenárium tiszteletére. Az ország minden megyéjében kiválasztottak egy útszakaszt az emlékfasor számára. Tolnában Árpád fejedelem unokájának, Tevelnek a tiszteletére került a völgységi település határába az élő mementó.”

25 ÉVE Wigner Jenő atomtudós portréját készítette el – egy egri műszaki szakközépiskola megrendelésére – Farkas Pál szekszárdi szobrászművész. „Az alkotás előző változatát az iskola vezetői Pakson, az atomerőmű látogatóközpontja előtt, a Paksi disputa című kompozíció részenként látták, s ennek alapján rendelték meg a művésztől.”

Borítóképünkön: Farkas Pál a műtermében a bronzportréval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában