Hirdetés

2021.12.11. 11:35

Fejlesztések egy járvány által sújtott esztendőben

Decsen a járvány okozta nehézségek dacára is számos fejlesztés valósult meg. A legnagyobb beruházás a faluház átfogó felújítása volt, 280 millió forintból. Az újjávarázsolt létesítményt csütörtökön avatták.

Wessely Gábor

A Csillagrózsa és a Gyöngyösbokréta néptáncosai közös produkcióval mutatkoztak be a teljes körűen felújított decsi faluház színpadán (Fotó: W. G.)

A járvány dacára is számos fejlesztés valósult meg a közelmúltban, vagy van folyamatban Decsen. A gépjármű-súlyadó elvonása és a helyi iparűzési adó felezése persze „nem esett jól” ennek a településnek sem, de működési problémák nem merültek fel. A kormányzattól kaptak a bevételkiesést részben kompenzáló juttatást, és a helyi vállalkozókra sem lehet panasz. Túlteljesítették az iparűzési adó-befizetést. Azt is sikerült elérni, hogy minden civil szervezet megkaphassa a szokásos évi támogatását. 

Nagy nyertese volt ennek az évnek a helyi óvoda. Felújították a kerítést, a csoportszobák padlóját, a villamos hálózatot, és most dolgoznak a vizes­blokkok és a folyosó modernizálásán. Mindösszesen 65 millió a keretösszeg. Egy játszótér-felújítást ötmillióból, útkorszerűsítéseket harmincmillióból végeznek el. Számos kisebb projekt mellett befejeződött az idei legnagyobb beruházás, a faluház átfogó felújítása. A megszépült létesítményt csütörtökön avatták. A 280 milliós forráshoz egy miniszterelnöki határozatnak köszönhetően jutottak.

Szekeres Beáta és Takács László táncát a Görönd Citerazenekar kísérte (Fotó: W. G.)

Heberling Tibor polgármester avatóbeszédében a múltról is szólt. A korábbi faluház 1981-ben leégett, a mostani 1987-re készült el. Azóta történtek kisebb javítások, átalakítások, de a tetőcsere, a fűtéskorszerűsítés, a világítástechnika és a színpad modernizálása, továbbá a festés már nagyon esedékes volt. Mindezt most elvégezhették.

Az eseményen megjelent Horváth István ország­gyűlési képviselő, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Zsikó Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke és a kivitelező cég ügyvezetője, Tamás István is. A parlamenti képviselő elmondta, hogy az elmúlt három év során sokat fejlődött Decs. A megvalósult és a folyamatban lévő beruházások összértéke egymilliárd forint körüli. Jó kezekben van a település, és ha valaki mer nagyot álmodni, ahhoz lelkes szakemberekkel végzett, gondos előkészítés után a támogatás is általában összejön.

A rendezvényen helyi hagyományőrző csoportok léptek fel. A nagyközönség előtt pénteken nyitották meg a faluházat, az első programot, a Falukarácsonyt pedig ma tartják az újjávarázsolt létesítményben.

Közterületek karbantartására való eszközöket szereznek be

A településszépítés eszközparkjára is ráfér a korszerűsítés időről időre. Kedvező elbírálásban részesült az ezt célzó pályázat is. A közterületek karbantartása a jövőben könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban megy majd. Nyertek 15 millió forintot. Az eszközbeszerzés most van folyamatban. Ezek a következők: egy haszongépjármű, egy utánfutó, egy láncfűrész, egy fűkasza, két fűnyíró traktor valamint egy áramfejlesztő.

Tanácsolták, hogy ezen a poszton meg kell kérgesedni

Nagyjából az önkormányzati ciklus félidejénél tartunk. Heberling Tibor polgármester a 2019-es választási programjából mindent teljesített, egy dolog kivételével. A turizmusfejlesztés nem sikerült az elképzeléseinek megfelelően. Ennek két oka volt: a pandémia és a fiatalok érdektelensége.

– A járvány miatt az egész országban megbénult az idegenforgalom – mutat rá –, nyilvánvaló, hogy Decs sem lehet kivétel. Ugyanakkor a hagyományőrzés sem adható tovább úgy, mint egy-két generációval ezelőtt, mert a most felnövő nemzedék a számítógép, az internet rabja. Két tánccsoport van a faluban, szomorú tény, hogy folyamatosan csökken a próbákra járók száma. Anyagi gondok is közrejátszanak. Ha külföldi fellépésre hívják a decsi táncosokat, kiváló ellátást kapnak, ám visszahívni nem tudják a vendéglátóikat, mert nincs pénz az elszállásolásukra és a megvendégelésükre.

Mindezek dacára a polgármester nem bánta meg, hogy váltott – vállalkozó, illetve nyelvtanár volt korábban –, és közéleti szerepet vállalt. „A nemtelen támadásokat nehéz megszokni – mondja –, de a tanácsot, hogy ezen a poszton meg kell kérgesedni, igyekszem megfogadni. Szerencsére sokan vannak, akik mellettem állnak, akikre mindig, mindenben számíthatok.”

Heberling Tibor, a település polgármestere

Negyedik hullám: sok a pozitív teszt 

Az elsők között érték el Decsen a hetvenszázalékos átoltottságot. Erről számol be dr. Kostyál Viola, aki a II. számú körzet háziorvosa közel két éve. Szülei bátaszéki háziorvosok, így nem volt kérdés számára a pályaválasztás. Kislánykora óta erre a hivatásra készült. Rátermettségét bizonyítja, hogy 2020-ban elnyerte „Az év fiatal családorvosa a Kárpát-medencében” címet. Férjével három kislányt nevelnek. 

Sárpilisen is rendel, hosszú távon szeretné ezt a praxist betölteni. Annak ellenére, hogy az elmúlt, több mint másfél év, a Covid és az azzal kapcsolatos adminisztráció miatt, extrém terhelést jelentett a háziorvosi körzetekben dolgozóknak. Szerencsére támaszkodhat a doktornő a tapasztalt vezető asszisztensnőjére, Peszt Évára, aki 28 éve van a pályán. Áttértek az időpont-egyeztetéses vizsgálatokra, amit a betegek hamar elfogadtak. Így el lehet különíteni azokat, akik védőoltásra érkeznek, azoktól, akik tesztelésre jönnek, vagy más problémák, kezelések miatt fordulnak orvoshoz. 

Napjainkban, a negyedik hullám csúcspontján, sajnos Decsen is sok a pozitív teszt­eredmény. A doktornő tapasztalatai szerint az oltás hatékony védelmet biztosít, az oltottak, ha meg is fertőződnek, enyhe tünetekkel, fejfájás, nátha, vagy kisebb gyomor- bélrendszeri problémák – otthon átvészelik azt a pár napot. Viszont az oltatlanok legtöbbször súlyosabb állapotba kerülnek, és gyakran szorulnak kórházi kezelésre. Biztatja a körzetébe tartozókat a harmadik oltás felvételére, és javasolja a szülőknek a gyermekek beoltatását is. Ő mindennap olt.
Dr. Kostyál Viola háziorvos és asszisztensnője (Fotó: W. G.)

Az összeállítás megjelenését támogatta Decs Község Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában