Interjú

2021.12.20. 14:00

Huszonnégy éve dolgozom ezért a térségért, az otthonomért

A választókörzetben minden eddiginél több forráshoz jutottak a települések, a helyi közösségek, a vállalkozók, az idősek és a családok. A Kárpát-medencének sincs olyan szeglete, ahova a nemzetpolitikai támogatások ne értek volna el. Évértékelő interjú Potápi Árpád Jánossal, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselőjével, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával.

Munkatársunktól

Fotó: Bocskay Zsolt

Fotó: Bocskay Zsolt

– Országgyűlési képviselőként 58 település tartozik a választókerületéhez. Hogyan értékelné a 2021-es esztendőt a térség szempontjából? 

– Munkában és eredményekben bővelkedő évet zárhatunk a választókörzetemben – válaszolta Potápi Árpád János. – Büszke vagyok a településekre, a falvak és a városok vezetőire, hiszen olyan célokat fogalmaztak meg, amelyek értéket teremtettek, találkoztak a lakosság igényeivel, én pedig abban segíthettem őket, hogy kormányzati vagy egyéb pályázati forrást is társíthassanak az önerő mellett ezek megvalósításához. Óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket, intézményeket, a munkahelyek megőrzését, valamint újabbak létrejöttét segítő beruházásokat adhattunk át, vagy éppen a mindennapok során hasznosítható gépeket, eszközöket. Volt, hogy naponta többet is. Sőt, az elmúlt hónapokban, hetekben minden eddiginél több átadóünnepségre kaptam meghívást, ami egyrészt jó, hiszen azt mutatja, hogy gyarapodnak a községek és a városok. Ugyanakkor – bármennyire is szeretnék –, nem tudok mindegyik felkérésnek eleget tenni, de azért igyekszem. Ha nem is vagyok jelen minden beruházás átadásán, azért figyelemmel kísérem a települések mindennapjait, fejlődését, például a Magyar Falu Programnak (MFP) is köszönhetően. A vidéki községek számára ez az egyik legjobban várt és a leginkább kihasznált pályázati forma. A választókörzetem települései is aktívan részt vesznek benne, ezt mutatja az is, hogy a program indulásakor, 2019-ben 1,1 milliárd forint támogatáshoz jutott a térség, 2020-ban ez az összeg már meghaladta az 1,3 milliárdot, és idén is túl vagyunk az 1 milliárdos főösszegen. De nemcsak a kistelepülések fejlődtek, gyarapodtak, hanem a városok is. Bonyhád, Dombóvár és Nagymányok is jelentős fejlesztési forrásokhoz jutott. Bár a kérdés a 2021-es évre vonatkozott, de ahogy az élet több területére is igaz, a választókörzetem fejlődését sem lehet kizárólag rövidtávon értékelni, egészében kell látni a folyamatokat. Ebből a megközelítésből is kijelenthetjük, hogy minden eddiginél több támogatáshoz jutottak a települések, a helyi közösségek, a vállalkozók, az idősek és a családok, aminek nagyon örülök. 

– Ezek szerint biztató reményekkel várhatjuk 2022-őt? 

– Mindenképpen! Még sok feladat vár ránk, de jó alapokra építkezhetünk. Jövőre is azon leszek, hogy minél több településre ellátogassak, személyesen tudjak egyeztetni a polgármesterekkel, a helyi közösségek vezetőivel, a vállalkozókkal és mindazokkal, akikkel közös célunk az 58 település fejlesztése. Parlamenti képviselőként 24 éve dolgozom ezért a térségért, az otthonomért. Jó látni, hogy ez idő alatt mennyit haladtak előre a települések. Bízom benne, hogy folytatni tudom ezt a munkát, hiszen még számos, parlamenti és önkormányzati ciklusokon átívelő feladat vár ránk. 

– A nemzetpolitikában 2012 óta figyelhető meg az egymásra épülő tematikus évek sorozata, így 2021 a nemzeti újrakezdés éve volt. Mely területekre fektetett hangsúlyt ennek kapcsán? Mi várható 2022-ben? 

– Több mint egy évtizede dolgozunk azért, hogy a külhoni magyarság a mindennapokban is érezze, hogy a magyar nemzet elválaszthatatlan része. Ennek a munkának a legelső szimbolikus lépése a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása volt 2010-ben, amelynek eredményeként mára több mint 1,1 millió külhoni magyar kapott magyar állampolgárságot, azaz vált közjogilag is a magyar nemzet részévé. Ezt a lépést számos további intézkedés, a határon túli magyarságot segítő program indítása követte, ezek közé tartozik a tematikus évek sora is. Ezek keretében mindig kiemelünk egy-egy csoportot – az óvodásokat, az iskolásokat, a vállalkozókat, a családokat –, akikre az adott évben kiemelt figyelem irányul. 2020-ban egyfajta fordulóponthoz értünk, ez az esztendő, Trianon 100. évfordulója a nemzeti összetartozás éve volt, azonban ekkor érte el térségünket a világjárvány, így számos tervezett programot le kellett mondani. Ekkor kezdtünk egyre inkább az online megoldások felé fordulni, és nagy meglepetésünkre sokkal több embert értünk így el, a járványhelyzet idején összesen 1 millió 700 ezer magyart sikerült megszólítanunk. 

– A járványhelyzet utáni talpra állásról szólt a nemzeti újrakezdés éve is. 

– Pontosan! Folytattuk a Határtalanul! és a testvértelepülési programot, pályázatokat hirdettünk, nagy sikerrel zajlik a külhoni magyarokat segítő mentorprogramunk is minden régióban, és még hosszan sorolhatnánk. Óriási öröm az, hogy mára nemcsak a választókerületem települései fejlődnek dinamikusan, de lassan a Kárpát-medencének sincs olyan szeglete, ahova a nemzetpolitikai támogatások ne értek volna el. A 2022-es év a választásokról szól majd. Ezért ezúton is arra kérem mind a magyarországi, mind a külhoni magyarokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban, és segítsenek abban, hogy az eddigi sikeres nemzetépítő munka folytatódni tudjon. 

– Országgyűlési képviselőként és a nemzetpolitikáért felelős államtitkárként is fontosnak tartja a személyes jelenlétet, hiszen minden héten meglátogat a választókerületében pár települést, és a külhoni rendezvényeken is részt vesz. A rengeteg elfoglaltság mellett jut ideje a kikapcsolódásra? 

– Kevés idő jut, de én élvezem ezt a pörgést. Van olyan nap, hogy több mint ezer kilométert megteszek, reggel még Bonyhádon vagyok, a nap végére pedig már Székelyföldön vagy épp a Vajdaságban. Mindezt sofőr nélkül. De nem bánom, mert a személyes jelenlétet mindennél fontosabbnak tartom. Szeretek az emberekkel találkozni, beszélgetni, látni, ahogy beérik egy-egy fejlesztés vagy program gyümölcse. Persze jut némi idő a kikapcsolódásra is. A téli utaknál, átadóknál néha sikerül beiktatnom egy-egy rövid síelést, nyáron pedig ugyanígy vagyok a lovaglással. A sport az, ami igazán kikapcsol. Amikor csak tehetem, futással vagy edzéssel kezdem a napomat. Ha esetleg ezen felül is marad a nap végére egy kis időm, akkor olvasok. A History és a Rubicon minden mennyiségben jöhet.

Szabadidejében szívesen sportol az államtitkár, a lovaglás az egyik kedvenc hobbija Fotó: Borbáth Kata

– Közeleg a karácsony. Hogyan tölti az ünnepeket? 

– Természetesen a családommal töltöm. A 2020-as év számunkra nemcsak a világjárvány miatt volt emlékezetes, hanem legfőképp azért, mert megszületett a kisunokám. Az ünnepek alatt igyekszem minél több időt tölteni vele és a családom többi tagjával. Emellett persze a választókörzetemben hagyományos szilveszteri futásokat sem hagyom ki, idén is sportosan tervezem zárni az évet. A közelgő ünnepek alkalmával ezúton is kívánok a választókörzetem minden lakójának, valamint minden magyarnak határon innen és túl áldott karácsonyt és sikeres, boldog új évet! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában