Jó tanácsok indulás előtt

2021.12.28. 14:00

Így vezessen télen, hogy ne érje baleset!

Ónos eső, havazás, viharos széllökések – zordabb arcát mutatta az elmúlt napokban az időjárás, s meg is szaporodtak megyénkben a balesetek. Mire kell ilyenkor a szokásosnál is jobban odafigyelniük a vezetőknek? – kérdezte olvasónk.

Mediaworks

Fotó: Pezzetta Umberto / MW

Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek az időszaknak az egyik jellemzője, hogy a fagyos időjárásban nem ugyanúgy működnek a gépkocsik sem, mint enyhébb hőmérsékleteken. Erre is okvetlenül ügyeljünk, amikor hosszabb autózásra készülünk. Ráadásul télen természetesen sok helyen váratlan havazásra is lehet számítani. Szintén az év végi ünnepekhez kötődő tapasztalat, hogy ilyenkor a szokásosnál nagyobb a forgalom az utakon. Érdemes mindezekre műszakilag és lélekben is felkészülni, mielőtt a volán mögé ülünk. Sorra vesszük, mire kell ügyelni, hogy közlekedési baleset nélkül teljen el ez az időszak.

Készítsük fel az autónkat!

Ilyenkor már alapkövetelmény, hogy fent vannak a téli gumik, de ha ez valamilyen okból eddig elmaradt, legkésőbb most cseréltesse le a garnitúrát! Fontos, hogy téli szélvédőmosó folyadék legyen a tartályban, és minden ablaktörlő kifogástalanul működjön. Ne feledkezzen meg a jégkaparóról sem, hiszen ha a szabadban parkol, reggelente vastag jégréteg képződhet a szélvédőn és az ablakokon! Mindig ellenőrizze, hogy a lámpák jól működnek-e – a jeget, havat is le kell takarítani róluk –, hiszen télen sokszor rosszak a látási viszonyok, és életbevágóan fontos, hogy ne csupán mi lássunk, hanem minket is lásson a többi közlekedő! Az is fontos, hogy a ködfényszóró nem díszítőelem a kocsin, kizárólag akkor kapcsoljuk be, ha ködben nagyon lecsökken a látótávolság, különben elvakítjuk vele a többi közlekedőt! A hátsó ködlámpát csak akkor használjuk, ha nem látunk mögöttünk haladót a visszapillantó tükörben!

Lassuljunk le!

Hó, köd, eső, csúszós utak: ilyenkor rengeteg körülmény akadályozza a dinamikus, gyors haladást, és ezt tudomásul kell venni. Sokszor abból következik baleset, hogy a rossz körülmények ellenére sietni akarnak a sofőrök. Télen mindig tanácsos korábban elindulni, mint más évszakokban, hiszen az időjárás miatt sokkal lassabb is lehet a forgalom.

Készüljünk a váratlanra!

Egy hosszabb úton szinte bármilyen váratlan helyzet előállhat. Télen még több, erre is fel kell készülni. Indulás előtt mindig tankoljuk tele az autót, és tegyünk a csomagtartóba „vészhelyzeti pakkot”, amelyre akkor lehet szükség, ha baleset, torlódás, netán szélsőséges időjárási jelenség miatt hosszan kell várakozni! Mindenkinek néhány melegebb ruha és takaró életmentő lehet, ha órákra elakadunk mínusz fokokon. Ha nagy havazást jósolnak, ajánlatos egy kisebbfajta lapátot is bekészíteni a csomagtartóba arra az esetre, ha elakadnánk. Fontos, hogy elegendő innivaló is legyen a kocsiban, valamint kalóriadús ennivaló – köztük csokoládé is –, hogy esetleges hosszabb rostokolás se okozzon gondot. A gyerekeknek érdemes bekészíteni olyan játékokat is, amelyekkel a veszteglés alatt elüthetik az időt.

Óvatosan a fékkel, gázzal!

A latyakos, csúszós úton az autó sokkal hevesebben reagál a megszokott mozdulatokra, így a fékezésre is, hiszen még a téli gumi is kevésbé tapad az aszfalton. Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, az erős fékezéseket, de még a gyors elindulásokat is! Lehetőleg motorfékkel lassítsuk az autót, és eleve tartsunk kellően nagyobb követési távolságot, mint száraz útfelületen! 

Kipihenten induljunk!

Télen sokkal fáradtabbak vagyunk, korai sötétedéssel kell számolnunk, lehetőség szerint mindig kipihenten üljünk a volán mögé! Ha hosszabb úton úgy érezzük, kezdünk elfáradni, mihamarabb tartsunk pihenőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában