Tudásközpont

2021.12.06. 17:30

Letették a tudásközpont alapkövét

Ma késő délelőtt Szekszárdon, a hajdani laktanya helyén rövid ünnepség keretében elhelyezték a modern városok program keretében épülő tudásközpont, az interaktív könyvtár és levéltár alapkövét.

Szepesi László

Egy félévszázados terv valósul meg. Mert a megyei könyvtár már a múlt század hatvanas éveinek végére kinőtte falait, s a megyei levéltár felbecsülhetetlen értékű dokumentumai sem fértek már el a vármegyeháza emeletén. Az új könyvtár építése évtizedeken át sok programban szerepelt, de nem valósult meg, s a levéltár is az iratok jelentős részét bérelt raktárakban őrzi.

Az induló építkezésen, magas daruk, betonoszlopok mellett tartott ünnepen Gyurkovics János alpolgármester, rég élt elődök bölcsességére utalva, említette a Krisztus előtt évszázadokkal épített alexandriai könyvtárat, az ókor műveltségének legismertebb jelképét. Mert, mondta, a múlt ismeretei alkotják a jövő zálogát. Ez a leendő, a huszonegyedik század igényeinek eleget tevő új tudásközpont pedig nem csak a könyvek, s a múltat őrző dokumentumok őrzését teszi lehetővé, hanem helyet ad közösségi rendezvényeknek, előadásoknak, kiállításoknak is.

Dr. Juhász Roland a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a levéltárak ma már nem csak az eltelt évszázadok történéseit őrző, megsárgult iratok gyűjtőhelyei, hanem egyre nagyobb igény van az ott őrzött adatokra, így a hagyományos levéltári alapfeladatok mellett újszerű kutatómunkára és szolgáltatások végzésére is szükség van. Ehhez, s a könyvtárra háruló hasonló feladatok teljesítéséhez is jó lehetőséget ad majd az elkészülő épület.

Az államtitkár elmondta, a több mint hétmilliárd forintos állami beruházás eredményeként létrejövő új tudásközpontban a levéltár és a könyvtár működése összehangoltan szervezhető meg, így költségmegtakarítás érhető el, s hatékonyabbá válhat a szakmai munka.

Mintegy bemutatta a majdani épületet, amelyben az aulából mind a felnőtt könyvtár, mind a levéltár elérhető lesz. Lesz benne rendezvényterem, kávéház, s itt lesz a gyermekkönyvtár is, a dokumentumoknak pedig egy kétszintes raktár épül, ahol síneken, elektronikus utasítással mozgatható tárolók lesznek. Az épületben négy felvonó is segíti az akadálymentes közlekedést. Az épület 2023 második negyedévében lesz kész.

Horváth István országgyűlési képviselő elismeréssel szólt a tudásközpontot tervező szekszárdi építészekről, majd beszélt a későbbi feladatokról is. Arról, hogy meg kell találni kulturális és idegenforgalmi hasznosítását a város történelmi központjában lévő vármegyeháznak, ahonnan a levéltár majd kiköltözik, s új funkciót kell találni a megyei könyvtár épületének is.

Az ünnepség végén az államtitkár, az országgyűlési képviselő, Szekszárd alpolgármestere és Horváth Kálmán kormánymegbízott elhelyezte a tudásközpont alapkövét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában