Értékes elismeréssel gazdagodtak

2022.01.06. 11:30

Generációkat oktatott és nevelt a Garay két kiváló, immár nyugdíjas pedagógusa

Egy-egy értékes elismeréssel kezdhette meg nyugdíjas éveit a Szekszárdi Garay János Általános Iskola két pedagógusa. Baloghné Mayer Zsuzsanna a Miniszteri Elismerő Oklevél cím birtokosa lett, Hammer Mária pedig a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa kitüntető címet vehette át.

Szeri Árpád

Baloghné Mayer Zsuzsanna (balról) vezetői feladatot is ellátott; Hammer Mária letette névjegyét a testnevelésben és a sportban

Baloghné Mayer Zsuzsanna szakmai pályafutásának részletes áttekintése nem egyszerű feladat. Tevékenységének főbb állomásait olyan, terjedelmes lista mutatja, melynek teljesítése – ahogy mondani szokták – elegendő lenne három ember számára is. Ráadásul ebben a felsorolásban egymást érik azok a különböző pályázatok, melyeken a megfeleléshez a pedagógiai gyakorlaton túlmutató szakismeretekre is szükség van. Ám a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, intézményvezető-helyettese – bizonyíték ez is sokoldalúságára – a pályázatok megírásában is mindig jelesre vizsgázott. 

1982-ben matematika-technika szakos tanárként végzett Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán. Pedagógusi pályáját Szekszárdon, az akkori 2. számú Általános Iskolában kezdte és befogadó intézményéhez mindvégig hű maradt. Matematikát és technikát tanított, majd a tanári és osztályfőnöki feladatain túl, a matematika munkaközösség vezetői tisztét is ellátta. Amikor 1996-ban az iskola tagja lett az Önfejlesztő Iskolák Egyesületének, részt vállalt szakmai team munkákban. Elkészülhetett az iskola Pedagógiai Programja – kiváló minősítéssel – és a hozzá kapcsolódó Helyi tanterv, amelyben az 5–8. évfolyamon a matematika tantervi rész kidolgozását végezte. 


De ez csak a kezdet, ezután következtek a szakirányú továbbképzések, melyek révén mind magasabb szinten kamatoztathatta tudását úgy a pedagógiai munkában, mint vezetői szinten. Ugyanis 2000-től elvállalta az igazgató-helyettesi feladatok ellátását, és mint általános helyettes, valamint felső tagozatos intézményvezető-helyettes dolgozott tavalyi nyugdíjba vonulásáig. 


– A pedagógusi pálya nem csak szakma, hanem elhivatottság – fogalmazta meg a lényeget, visszatekintve saját tevékenységére. – Mivel a tantestület minden tagja hatással van az iskolába bekerülő gyermekre, így nehéz beszélni az eddigi pedagógusi, vezetői munkámról. Az oktatás ugyanis igazi csapatmunka. 


Baloghné Mayer Zsuzsanna pedig mindig igazi csapatjátékos volt. Ezt már Pekari Bernadett, a Garay János Általános Iskola igazgatója állapította meg, azt is hozzátéve kollégája méltatásakor: 


– Habitusával, személyiségével, érzékenységével, jó emberismeretével, alkalmazkodóképességével oroszlánrészt vállalt a nevelőtestület összekovácsolásában. 


Sok-sok kisgyermek neki köszönhetően tanult meg úszni és tett szert biztonságra a vízben. Hammer Mária végtelen türelemmel és beleérző képességgel – ezzel együtt hatékonyan – foglalkozott a rá bízott nebulókkal. Természetesen nemcsak az uszodában, hanem pedagógusi pályafutása valamennyi színterén. 


A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát biológia és testnevelés szakon 1981-ben, majd a szekszárdi II. számú általános iskolában – mai nevén: Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – kezdett el dolgozni friss diplomásként. 


– Gyerekkori élmények, érzelmi szálak fűztek ehhez az intézményhez – adott magyarázatot választására. – Itt végeztem általános iskolai tanulmányaimat, édesanyám is az iskola dolgozója volt. Később, erősítve a hagyományt, fiaim is itt tanultak. Már a kezdet kezdetén bebizonyosodott, hogy jól döntöttem. Hiszen olyan nevelőtestületi közösségbe került, melyben mindenki hittel, lelkesedéssel és – ez számomra különösen fontos volt – a testnevelés iránti alázattal dolgozott a gyerekek eredményességéért. 


Ez a szellemiség és törekvés határozta meg Hammer Mária négy évtizeden átívelő pedagógusi pályafutását is. Hitvallása maradéktalanul érvényes volt egykoron és ma is az: népszerűvé tenni és megszerettetni a mozgást a gyerekekkel, rámutatni az egészséges életmód fontosságára. Személyes példamutatással járt elöl – maga is sportolt munka mellett –, ezzel is hitelesítve a testnevelés oktatás fontosságáról vallott meggyőződését. 


Tudását gyarapítandó, gyakorló pedagógusként is számtalan iskolát és tanfolyamot végzett el, megszerezte például a gyógytestnevelő tanári és sportedző diplomát. Tevékenyen részt vett a város és az iskola atlétikai és sportéletében, emellett szervezőként, bíróként, edzőként járult hozzá a sportversenyek lebonyolításához. Alsó és felső tagozatos tanítványai kiemelkedő eredményeket értek el atlétikában, mind egyéni versenyszámokban, mind csapatban. Így lett az iskola, valamint a megyeszékhely sportéletének meghatározó személyisége. 


Pekari Bernadett így méltatta kollégáját: – Szakmája iránti elkötelezettsége, kitartó és szorgalmas munkája a nevelőközösség meghatározó tagjává tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában