Avató

2022.01.30. 16:50

Ünnepélyesen átadták az összefogással megújított Német Házat

– A mai nap ünnep a bátaszéki németségnek, hiszen elkészült a Német Ház felújításának első üteme – jelentette ki az épület szombati avatóján Potápi Árpád János.

Fotó: Makovics Kornél

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette, Bátaszék történelméhez mindig is szervesen illeszkedett a németek kultúrája, hiszen az itt élő nemzetiség meghatározó szerepet töltött be a település életében. 

A nagy érdeklődés mellett zajlott eseményen elhangzott, a beruházás alapját a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának 20 millió forintos támogatása tette lehetővé, amely kiegészült a Bátaszéki Német Nemzetiségi Önkormányzat 5 millió forintos támogatásával és a Bátaszéki Német Nemzetiségi Egyesület befektetett munkájával. 

A technikai eszközök és a berendezési tárgyak megvásárlását a Német Szövetségi Belügyminisztérium a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül 4,5 millió forinttal támogatta. 

Bátaszék város vezetése is a jó cél mellé állt azzal, hogy a ház tulajdonjogának átruházásával lehetővé tette az egyesületnek a pályázaton való elindulást. 

– A múlt és a történelem kijelölte az utat, ami a jelenben is értéket teremt – ezt már Horváth István hangsúlyozta beszédében. A térség országgyűlési képviselője humorosan megjegyezte: a sörpadok, amelyeken most helyet foglalunk azt is szimbolizálják, hogy nem dőlhetünk hátra, van még feladatunk a jövőre nézve!

A ház egyharmadának rendbetételével elkészültünk – folytatta –, a fennmaradó kétharmadhoz közel 100 millió forint szükséges. – Azt tudom vállalni, hogy ha rajtam és a képviselő-társaimon múlik, akkor a következő két évben előteremtjük ezt a 100 millió forintot – biztosította a jelenlévőket Horváth István. 

A térség országgyűlési képviselője mellett Tircsi Richárd, az egyházi és kulturális kapcsolatokért felelős államtitkárság főosztályvezetője, dr. Gerner Zsuzsanna tiszteletbeli német konzul, Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, Mancz József, az országos német önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, dr. Bozsolik Róbert polgármester és Kardos Gábor, a helyi német egyesület elnöke szólt a hallgatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában