Dunaföldvár

2022.02.03. 17:30

A Pannonia Bio Zrt. a kihívások ellenére is tovább bővülhet

Tavaly a munka egy pillanatra sem állt le, miközben a kontinens legnagyobb gabona-biofinomító üzeme új gyáregységgel is bővült, idén a termelést négy százalékkal, a dolgozói létszámot pedig ötödével, több mint hetven fővel akarják növelni. Mindezekről Pavel Kudriavtcev vezérigazgatóval és Hódos Ferenc stratégiai igazgatóval beszélgettünk.

Gazsó Rita

Pavel Kudriavtcev vezérigazgató és Hódos Ferenc stratégiai igazgató értékelte az elmúlt időszakot. A szerző fotója.

Visszatekintve a tavalyi évre, hogy sikerült, hogyan fognak visszaemlékezni rá? 

– Pavel Kudriavtcev (PK) vezérigazgató: – Alapvetően nehéz év volt a 2021-es, mint sokaknál, így nálunk. A járvány új kihívások elé állította a céget, munkáltatóként és piaci szereplőként egyaránt. A lehető legfelelősebben újra kellett gondolnunk a munkavégzés gyakorlatát, tesztelési protokollt, maszkviselési szabályokat vezettünk be, és egyes munkakörökben lehetővé vált a home office. 

A pandémia nemcsak a mindennapjainkat, hanem a piacainkat is újraírta, hozzá kellett szoknunk és rugalmasan alkalmazkodnunk a különböző irányú piaci mozgásokhoz, amit nem könnyített meg a globális energiaár-emelkedés. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ennyire nehéz gazdasági helyzetben, amikor cégek világszerte a túlélésért küzdöttek, mi nagyon jelentős eredményeket tudtunk elérni. Ezért köszönettel tartozunk minden munkatársunknak. Az ő kooperatív, rugalmas hozzáállásuk nélkül a termelés folytatása is kihívás lett volna. 

Mit tartanak a legnagyobb sikernek az elmúlt időszakban? 

– PK: – Szerencsére több ilyenről is be tudok számolni. A legnagyobb siker talán az volt, hogy nem kellett bezárni, leállni a termeléssel a járvány miatt. Szintén sikerként könyveljük el, hogy folytatni tudtuk a hároméves beruházásunkat, amelynek eredményeként gabona-biofinomító üzemünk új termelőegységgel bővült. A beruházás részeként a gyártásban tavaly átadhattunk két olyan energiamegtakarító rendszert, amelyekkel az üzem közel negyven százalékkal tudta a földgáz igényét csökkenteni. A mostani energiaárak figyelembevételével ezt nagyon komoly eredménynek látjuk. 

Milyen kihívásokkal szembesültek még a tavalyi évben? 

– PK: – Nagyon nehéz külső környezetben küzdöttünk az eredményeinkért, a legnagyobb kihívásunk talán a piac hektikussága volt. Az árak hol felugrottak, hol pedig leestek, a kereslet is az adott exportpiacunk járványhelyzetének megfelelően változott, nőtt vagy éppen csökkent. Ehhez jött hozzá a már említett markáns energiaár-emelkedés az év második felében, amely nemcsak a mi cégünket és az iparágunkat érintette, hanem a gazdaság egészét is. 

A mi stratégiánkat ugyanakkor mindig az üzletileg és környezeti tekintetben is fenntartható jövő határozta meg, és minden forintunk, amelyet az energiahatékonyságba, folyamatfejlesztésbe invesztáltunk szerencsére megtérült ebben az időszakban. Ennek a stratégiának az eredményeként az egész iparág élmezőnyébe tartozó, a világon egyedülálló energiahatékonysági beruházások valósulhattak meg. 

A Covid-járvány egészségügyi szempontból mennyire érintette komolyabban a Pannonia Bio dunaföldvári gyárát? 

– PK: – A járvány harmadik hulláma erősen érintette a cégünket a 2021-es év tavaszán. Hirtelen felszökött a pozitívan tesztelt kollégák létszáma, munkatársaink körében nagy számban történtek megbetegedések, az egészségügyi helyzet már a cég működőképességét fenyegette. Emiatt és munkáltatói felelősségünk tudatában döntöttünk úgy, hogy kötelezővé tesszük kollégáinknak a védőoltás felvételét, amit egy jelentős bónusszal is megtámogattunk. 

Idén újabb gyártóegységekkel bővül az üzem. Beküldött fotó.

A program sikerét mutatja, hogy munkatársaink átoltottsága elérte a 97 százalékot, amellyel a Pannonia Bio üzeme az elmúlt esztendőben az egyik legbiztonságosabb munkahellyé vált. Így a negyedik Covid-hullám alatt összesen már csupán két pozitív teszt született, mindez, úgy véljük, az oltási programunknak és a folyamatos, napi szintű antigéntesztelésnek köszönhető. 

Év végén volt-e esetleg közös ünneplés, összejövetel a kollégákkal? 

– Hódos Ferenc (HF) stratégiai igazgató: – Nem feledkezhetünk meg róla, hogy mi egy gyártóüzem vagyunk, ahol folyamatosan, 0–24 órában, hétvégén, sőt ünnepnapokon is folyik a munka. Ebből következően év végén, karácsonykor vagy szilveszterkor sem tartunk zárva. Természetesen ettől függetlenül igyekszünk mindig ünnepi hangulatot varázsolni a munkatársaink számára. December 6-án például a Mikulás látogatta meg az üzemet, és minden kollégát egyesével üdvözölt, gyermekeik pedig ajándékcsomagot kaptak. 

A nyár folyamán, a járványhelyzet enyhülésével sikerült újra együtt tölteni egy kis időt egy szabadtéri barbecue-partin, azonban az év végén sajnos a szokásos nagyobb, közös összejövetelt nem tarthattuk meg a súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel. Reméljük, hogy jövőre bepótolhatjuk! Ehelyett a csapatok azért kisebb körben, vacsorákkal zárták az évet a vezetőikkel együtt. 

Itt az új év. Mik az új célok? Hogyan tovább? Folytatódik az innováció? 

– HF: – Ahogyan az üzemet sem kellett leállítani a járványidőszak alatt, a fejlesztések sem szüneteltek. Jövőre ötszázalékos termelésnövekedéssel számolunk, valamint a megkezdett hároméves beruházási programunk keretében – a terveink szerint még ebben az évben – két nagyobb gyártóegység befejezése és üzembe helyezése történhet meg. Mindezek újabb termékekkel gazdagítják dunaföldvári üzemünk termékpalettáját, amelyet a hazai és exportpiacokon értékesítünk. 

A Pannonia Grow üzemrész átadóünnepsége. Beküldött fotó.

Nemcsak a cég, de a város, sőt a térség szempontjából is kiemelten fontos továbbá az, hogy a beruházásaink következtében főként a termelési területen dolgozó kollégáink létszámát további húsz százalékkal, számszerűleg 74 fővel kívánjuk bővíteni 2022-ben. 

Mennyire egyszerű megfelelő számú és minőségű szakképzett munkaerőt találni egy ekkora cégnek? 

– HF: – Ez valóban nagy kihívás. Tolna megyében a munkanélküliség egy-két százalék körüli, szerencsére alacsonyabb, mint az országos átlag, de ez számunkra azt jelenti, hogy komoly erőfeszítéseket kell tegyünk a megfelelő munkatársak megtalálásáért. 

Ez elég komoly problémának tűnik. Mit tudnak tenni? 

– HF: – Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk olyan előnyöket kínálni a munkatársaink számára, amelyek nemcsak a régióból, de akár távolabbi országrészekről is be tudják vonzani az új munkaerőt. Igyekszünk a piaci átlaghoz képest magasabb fizetést és bérkiegészítéseket nyújtani alkalmazottainknak. Emellett sokkal nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a Pannonia Bio Zrt., mint munkaadó ismertségének növelésére helyben és a régióban egyaránt, azért, hogy az ajánlatunkról és az értékeinkről minél több potenciális munkavállaló értesülhessen. 

Bízunk benne, hogy mindezekkel és a cég víziójával olyan jövőképet tudunk felmutatni, amely a biztos, kiszámítható, sikeres jövőt tervező munkavállalók számára izgalmas lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában