Az állatorvos válaszol

2022.02.05. 13:00

Házi kedvenceink is szenvednek a stressztől

A dominanciaharccal összefüggő stressz­faktor a tavasz közeledtével jelentőssé válik az állatok számára.

B. M.

Illusztráció: Shutterstock

Az előző cikkben csak megemlített párzással, dominanciaharccal összefüggő stressz­faktor a tavasz közeledtével jelentőssé válik az állatok számára. Februártól már észre lehet venni, hogy például a kinti macskáknál fokozatosan beindul ez a folyamat, megjelennek a háznál idegen kandúrok, illetve az ott lakók hosszú időre, akár több napra is elkóborolnak – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Érdemes hozzátenni, hogy mivel a kandúrok harca megnöveli a fertőzések terjedésének esélyét (cseppfertőzéssel, harapással, karmolással), javasolt az állatokat még a szaporodási szezon csúcsa előtt beoltani a rájuk veszélyes fertőző betegségek ellen és főleg veszettség ellen, ami az emberre is életveszélyes. 

A kutyáknál is február végétől és márciusban megkezdődik, illetve zajlik a szaporodási időszak, amikor a kanok, de néha a szukák is hajlamosak elkóborolni a potenciális párok felkeresésére. Ez nyilvánvalóan nekik is stresszforrás, hiszen verekedéssel, éhezéssel, idegen helyeken való kóborlással jár. Mindez azonban a természetes élet része, és az állatok később kiheverik a megpróbáltatások következményeit. 

Nehezebb helyzetben vannak a lakásban tartott, nem ivartalanított házi kedvencek, hiszen a késztetés bennük is megvan, de nincs lehetőségük fizikai aktivitáson keresztül felhasználni a felgyülemlett energiát (például nem rohangálnak, nem harcolnak), ezért viselkedészavarok jelenhetnek meg náluk, amelyek jó esetben elmúlnak a szaporodási időszak után, évek múltán viszont állandósulhatnak. Ivartalanítással sok ilyen gondot meg lehet előzni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában