Adó-visszatérítés

2022.02.17. 07:00

Több mint 600 milliárddal támogatta a kormány a családokat

A kormány számára a családok védelme a legfontosabb, ezt az elmúlt tizenkét év intézkedései is igazolják – jelentette ki a témában tartott sajtótájékoztatón Potápi Árpád János.

Vizin Balázs

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Beküldött kép)

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a Bonyhádi-dombóvári térség ország­gyűlési képviselője példaként a családi adó-visszatérítést említette. Mint fogalmazott, a további családtámogatási programelemeken felül a visszatérítéssel is a munka mellett gyermeket vállaló szülők iránti megbecsülését fejezi ki az ország kormánya. 

A családi adó-visszatérítésre korábban még nem volt példa, hiszen ez egyszerre jelent adócsökkentést, valamint családtámogatást. Potápi Árpád Jánostól megtudtuk, országosan több mint 600 milliárd forintot fizet ki a kormány az érintett kétmillió szülőnek, amit az ország gazdasági ereje, jó teljesítménye tesz lehetővé. Tolna megyében is sok ezer családot érint az intézkedés. 

– A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal – ahogy sok minden mást – a családok ilyen módon történő megerősítését sem támogatta – emlékeztetett a politikus.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a mostani kifizetés a családi pótlékban részesülő szülőknek automatikus, az ő részükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra a címre, vagy számlaszámra utalja, illetve postázza az összeget, ahova a családi pótlék is érkezik. Azok, akiknek a NAV valamilyen okból (például nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot, vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, amely alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges) nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig, de jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével, vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget.

– A kormány 2010 óta három és félszeresére, háromezer-ötszáz milliárd forintra növelte a költségvetésben a családtámogatásokra fordítható összeget. A cél az, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni, gyermeket nevelni – hangsúlyozta az államtitkár. Január elsejétől kétszázezer forintra emeltük a minimálbért – tette hozzá Potápi Árpád János –, ennek következtében több családtámogatás összege is emelkedett. 

– A baloldallal ellentétben mi valóban támogatjuk a szülőket, a családokat – fogalmazta meg a térség ország­gyűlési képviselője, aki emlékeztetett: januártól bruttó kétszáznyolcvanezer forintra emelkedett a gyed (gyermekgondozási díj) maximális összege, ez a 2010-es összeg két és félszerese. 

Felújításra és a gyerekekre is jut a pénzből 

Megkérdeztük olvasóinkat, mire költik a családi adó-visszatérítésből befolyó összeget.

Schmidt-Hadi Zsófia, Várdomb:

– Nagyon örültünk a kapott összegnek. Egy éve költöztünk családi házba, egy régi épületet újítottunk fel. Az összes eddigi megtakarításunkat már elköltöttük, de még sok minden hiányzik. A most visszakapott összegből szőnyeget, bútorokat, lámpát veszünk. 

Schmidt-Hadi Zsófia

Szeri Ádámné, Szekszárd:

– Három gyermekünk van, a legkisebbel vagyok otthon gyesen, ő most másfél éves. Pont annyi pénz érkezett, mint amire számítottunk. Albérletben lakunk, saját lakásunk még nincs. A kapott pénzt a gyerekekre költjük, ruhára, cipőre, játékra. 

Szeri Ádámné

Bien Mónika, Szekszárd:

– Egy kicsit több pénzt kaptam mint amire számítottam. Gyesen voltam otthon, így sok pénz nem járt, de ami jött, nagyon jókor és jól jött. A konyhámat szeretném felújítani, átrendezni, új bútorokat venni. Természetesen a család kiegészíti a kapott pénzt.

Bien Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában