Oktatás

2022.02.01. 07:03

Tolnában is megtartották a figyelmeztető sztrájkot

Több iskola pedagógusa csatlakozott a figyelmeztető sztrájkhoz megyénkben is, azonban ez különösebb fennakadást sehol nem okozott.

Farkas Eszter

A Garay gimnáziumban megtartották az órákat, néhány pedagógus sztrájkolt Fotó: Mártonfai Dénes

A bonyhádi Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában nem okozott fennakadást a sztrájk. -Három kolléga jelezte, hogy részt vesz a sztrájkban, de pont olyan időpontban, amikor egyébként nincsen órája. Tehát csatlakoztak a kollégák a sztrájkhoz, de az első, második órában nem voltak érintettek. Valójában a feladatellátásban nem okozott problémát – mondta el Steiner Krisztián igazgató. 

A paksi Deák Ferenc Általános Iskolában a huszonöt pedagógusból tízen csatlakoztak a hétfői kétórás pedagógussztrájkhoz, pontosabban kilenc nevelő és egy fő oktató-nevelő munkát segítő alkalmazott - tudta meg lapunk Pulainé Galambos Erika igazgatótól. Az intézményvezető elmondta, a hiányzó pedagógusok távolléte nem okozott fennakadást, az első két órát meg tudták tartani, mivel a többi pedagógus rendesen megkezdte a munkát reggel, így a sztrájk miatt kiesőket helyettesítőkkel pótolták.

A Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskolában speciális a helyzet, már ami a pedagógusok sztrájkját illeti, mondta Mészáros István igazgató. Még a múlt év augusztusában döntöttek arról, hogy január utolsó napján a féléves értesítők után, nevelési értekezletet tartanak, így ezen a napon alap esetben sem folyt a tanítás. Vagyis tanítás nélküli munkanap volt hétfőn a bátaszéki iskolában, diákok nélkül. Ugyanakkor huszonhét pedagógus úgy döntött, hogy csatlakozik az országos sztrájkhoz.

A II. Géza Gimnáziumban viszont az első két órában elmaradtak az órák. A huszonkilenc pedagógus közül tizennyolcan döntöttek a sztrájk mellett, mondta Sümegi József igazgató. A harmadik órától viszont már rendesen folyt az oktatás. 

Tamásiban Gasparics László, a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője lapunknak elmondta, hogy iskolájukban a hétfő reggel nyolctól tíz óráig megtartott pedagógus sztrájkon a pedagógusaik mintegy negyede vett részt.

– Még pénteken tájékoztattam a nevelőtestületet arról, hogy a munkabeszüntetés nem törvényes, ezzel akkor már tele voltak a híradások. Végül nálunk is lezajlott a sztrájk. A történtek az iskolánkban köztünk, pedagógusok között semmiféle feszültséget nem okoznak. A kollegáim döntését tiszteletben tartom. Mint munkáltató nem sztrájkolhattam volna, de ha nem lennék ebben a pozícióban, akkor sem tettem volna – mondta lapunknak. 

Gasparics László intézményvezető ismertette, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt összevonták azokat a tanulócsoportokat, ahol nem volt elég pedagógus és kulturális programot szerveztek a diákok számára. 

Nem minden iskola társult

Megyénkben sem csatlakozott minden iskola az országos pedagógus sztrájkhoz. Bonyhádon a Tolna Megyei Szc Perczel Mór Technikum és Kollégiumban nem csatlakoztak a tanárok a megmozduláshoz. - Az iskolánkban egy pedagógus sem jelezte a szándékát, hogy csatlakozna – mondta el Péter Zsuzsanna igazgatóhelyettes. 

Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium és Kollégium igazgatója is arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gimnázium pedagógusai sem sztrájkoltak.

A környékbeli kisebb települések iskoláiban - így Bátán, Várdombon, Pörbölyön - is érdeklődtünk arról, sztrájkolnak-e a tanárok, de mindenhol megtartották az órákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában