Avatóünnepség

2022.03.30. 15:30

A dombóvári közösség összetartozásának és öntudatának állított emléket a szobrászművész

Néhány év múlva lesz 700 éve annak, hogy a mai település elődje a Dombai család kezére került, akik több mint két évszázadon keresztül birtokolták azt.

V. Sz.

Az avatóünnepségen részt vett Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök is Forrás: Beküldött

Minden település azáltal, hogy megismeri a saját múltját, feltárja és megőrzi kulturális örökségét, értékeit, válhat valódi közösséggé. A dombóváriak az elmúlt több mint fél évszázad alatt már számtalanszor bebizonyították, hogy valóban azzá váltak. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett keramikus szobrászművész Varga Gábor Dombai Pálról készült műalkotása elsősorban nem az alig ismert történelmi személynek kell, hogy emléket állítson, hanem az itt élő közösség összetartozásának és öntudatának kell, hogy a szimbóluma legyen. Ezekkel a szavakkal fejezte be köszöntőjét Berta Adrián régész, aki évek óta vezeti a kutatómunkát a dombóvári „Gólyavárnál”. 

Dombó Pál szobrának ünnepélyes átadója Kerényi Zsolt alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét március 29-én a Helytörténeti Múzeum kertjében. Az örömteli eseményen Takács Istvánné helytörténész rögtönzött történelemóra keretében beszélt Mátyás király lovászmesterének fiáról, aki jogtudósként fontos szerepet töltött be Werbőczy István oldalán a Hármaskönyv megalkotásában. Erky-Nagy Tibor tipográfus gondolatai után került sor a szobor leleplezésére. 


A megvalósulás, az ötlet a Dombóvári Városszépítő Egyesületnek köszönhető, melyet Pintér Szilárd polgármester is támogatott saját keretéből. A kor hangulatát Balassi Bálint dalaival a Híres Pannónia Régizenei Együttes idézte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában