Paksi bővítés

2022.03.08. 18:30

Április 3-án a rezsicsökkentést is meg kell védeni

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden délben Pakson, az Erzsébet Nagyszállóban Süli János miniszter, a térség KDNP-s színekben induló országgyűlési képviselőjelöltje és Németh Szilárd miniszterhelyettes Fónagy János államtitkár és Lenkei István, a Paks 2 vezérigazgatója társaságában.

Szepesi László

Németh Szilárd (balról), Süli János és Mittler István a sajtótájékoztatón (Fotó: Molnár Gyula)

A rezsi-munkacsoport jött Paksra, kezdte a tájékoztatót Németh Szilárd, hogy látogatást tegyen itt – így nevezte – a rezsicsökkentés fellegvárában. Arról tájékozódtak, hogy hol tart a Paks 2 projekt, s megnézték, hogyan működik Paks 1 négy blokkja.

A fellegvár kifejezést magyarázva elmondta, a működő, és az épülő erőmű a rezsicsökkentés politikájának feltétele. Ezért, április 3-án meg kell védeni a leendő blokkok építését, amelyet az Ukrajnában dúló háború okán is a hazai baloldal ellenez. Ha felbontanák a szerződést, folytatta Németh Szilárd, és nem folytatódna a beruházás, egyébként nem csak a rezsicsökkentés kerülne veszélybe, hanem a hazai energiaellátás is.

Paks a meglévő és az épülő erőművel nem csak megfizethető, biztonságos energiaforrása lesz az országnak, hanem – mert a hagyományos erőműveknél háromszor olcsóbban, tiszta, karbonmentes zöld energiát ad – a klímapolitikai célok eléréséhez lényeges. A miniszterhelyettes hozzátette azt is, mikor az új blokkok építése beindul, 12 ezer ember fog itt dolgozni. 

Süli János miniszter felidézte, 2009. március 30-án az országgyűlés 95,4 százalékban támogatta a Gyurcsány kormány előterjesztését a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Ma pedig, mintha erre nem emlékeznének. Beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború miatt az energetikai kapcsolatok megszakítását is követelik, pedig, folytatta, az ukránok és oroszok között nyolc éve haragban vannak, az ukrán atomerőművek mégis orosz üzemanyaggal működnek. Nemrég egy-két töltetet rendeltek az amerikaiaktól, de az is az orosz dúsított uránból készült.

Mint a politikába sodródott szakember – így jellemezte magát – állítja, a paksi négy működő blokk biztonságos, és az új, harmadik generációs blokkok, plusz biztonsági rendszerrel kiegészítettek, még jobbak lesznek. Süli János beszélt az energiaárakról is, arról, hogy Németországban, ahol az atomerőművek leállításáról döntöttek, egy kilowattóra áram ára 182 forint, nálunk 37. Itt azért ilyen kevés, mert Paks 12 forint 20 fillérért termel ennyi áramot.

Paks 2 megépítése – folytatta a miniszter – garanciája mind a rezsicsökkentés fenntartásának, mind az ipar versenyképességének. Mert az országban folyik az iparosítás, évente száz új cég jön létre, s működésükhöz olcsó villany kell. A versenyeztetést pedig nem az olcsó bérekkel kell megoldani, hanem olcsó energiaárral. Így lehet biztosítani, hogy a fiatalok itthon találjanak munkát, megélhetést. Süli János ennek a politikai célnak a megvalósításához kéri a szavazatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában