Szekszárd

2022.03.11. 15:30

Felkészülnek a menekültek érkezésére

Az elmúlt hetekben több ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából.

SBM

Szükség van az összefogásra (Fotó: Makovics K.)

Várhatóan Tolna megyébe és Szekszárdra is érkeznek a közeljövőben, ezért csütörtökön a szekszárdi önkormányzat megbeszélést tartott a város nagyobb karitatív szervezeteivel és az egyházközösségek vezetőivel. A cél az, hogy a lehető legemberségesebb segítséget adhassák a rászorulóknak.

Zaják Rita tanácsnok elmondta, szeretnének kidolgozni egy összehangolt tervet a tolnai megyeszékhelyre és térségébe érkező menekültek fogadására és ellátására. A megbeszélésen részt vett a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, az evangélikus, a metodista, a katolikus, a református és a baptista egyházak, valamint a Mentálhigiénés Műhely képviselője, valamint dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott. A szervezetek vezetői mind egyetértettek abban, hogy fontos a közös összefogás a hatékonyabb segítség érdekében. 

– Nem csak a menekültek élelmezéséről és elszállásolásáról kell gondoskodni, meg kell adnunk a biztonságérzetet számukra. Sokan nem beszélnek magyarul, ám a megélt traumák feldolgozásában is támogatnunk kell őket – tette hozzá Zaják Rita. Az elmúlt két hétben összegyűjtött többtonnányi adományt már eljuttatták Ungvárra. 

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért csapatának melegen tartó edényeit már használják, és hálásak voltak a praktikus felajánlásért. Zaják Rita hangsúlyozta, minden adományért és felajánlásért hálásak, és bár minden országos szervezet gyűjt, de a városnak itt helyben kell felkészülnie akár több száz menekült fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában