Tolna megye

2022.04.07. 14:00

Egyházi tulajdonba kerül a szeretetszolgálat

A korábban Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatként ismert, ma már Lackner Aladár Evangélikus Szeretetszolgálat állami tulajdonban lévő intézményei, így a gyönki székhely, az I. és II. számú Idősek Otthona és az Idősek Otthona Értény-Barnahátpusztán egyházi tulajdonba kerülnek. Erről Biró Kornélia intézményvezető tájékoztatta portálunkat.

Brunner Mónika

A szeretetszolgálat Tolna megye legnagyobb alap- és szakosított ellátást nyújtó intézménye, ellátási szolgáltatórendszere kiterjed az étkeztetésre, házi és jelzőrendszeres segítségnyújtásra, család- és gyermekjóléti szolgálatra, idősek nappali ellátására, idősek, demens betegek és hajléktalanok ápoló-gondozó otthoni ellátására. 

 

Székhelyük Gyönkön található, és hét telephely tartozik hozzájuk. A településen található I. és II. számú Idősek Otthona, az Alapszolgáltatási Központ, az Idősek Otthona Értény-Barnahátpusztán, az Idősek Klubja Szakadáton, az Idősek Háza Nagykónyiban és a múlt nyáron alapított Idősek Klubja Varsádon. 

 

– A koronavírus járvány kezdete óta végig nyitva voltak az intézményeink, és a látogatást sem korlátoztuk. Kizárólag azokban az intézményekben volt látogatási tilalom, ahol vírusos betegeket gondoztunk, és a betegek száma meghaladta az adott intézmény ellátottjainak öt százalékát. A karanténok idejére határozott idejű korlátozások voltak, ugyanakkor a látogatóktól egyetlen alkalommal sem kértünk védettségi igazolványt, egyedüli feltételként a maszk használatát és a belépéskori kézfertőtlenítést szabtuk – tette hozzá.

 

Karantén alatt az ellátottak a szobáikban a fali telefonokon, saját mobiltelefonjukon és Skype-on keresztül tartanak kapcsolatot hozzátartozóikkal. Kétszázhetvenöt idős embert gondoznak, köztük hatvan súlyos és középsúlyos demens beteget. Tizenöt hajléktalan lakik értényi telephelyükön, amely bentlakásos ápoló-gondozó otthon is. 

 

A koronavírus járványhoz az ellátottak hozzászoktak, kilencven százalékuk már oltással rendelkezik, egy részük már a negyedik oltást is megkapta. Így a járványt jóval könnyebben és enyhébb tünetekkel vészelték át. A koronavírus miatt eddig hárman haláloztak el ősz óta, mindhárman oltatlanok voltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában