Érettségi

2022.05.02. 20:00

A magyar írásbelivel megkezdődtek a vizsgák

Hétfő reggel a megszokott módon magyar nyelv és irodalommal indult az idei érettségi. Az I. Béla Gimnáziumban általunk kérdezett diákok szerint nem volt nehéz az első vizsga.

Gazsó Rita

A szekszárdi I. Béla gimnázium végzősei a magyar nyelv és irodalom érettségit írják. (Fotó: Mártonfai Dénes)

– Összesen nyolcvan diák részvételével zajlott le nálunk a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga. A diákok fél 9-re jöttek, majd miután megtörténtek az előkészületek, a járványügyi szabályokat, sőt a korábbi termenkénti tízfős korlátot is betartva reggel 9 órakor kezdődtek meg a vizsgák – mondta Hajós Éva, a szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, akitől megtudtuk, a diákoknak négy óra állt rendelkezésükre a feladatok kidolgozására, amely gond vagy bármilyen különösebb esemény nélkül zárult.

Az idei középszintű írásbeli magyar érettségi első felében szövegértési feladatként egy magyar nyelvű szótár bevezetőjéből vett részletet kaptak a diákok, egy hozzávetőlegesen két oldalas szöveggel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezt követően egy rövid szöveget kellett írniuk, ahol két téma közül választhattak: érvelhettek az iskolai memoriterek fontosságáról, a másik választható feladatban pedig egy iskolagyűlési hozzászólást írhattak a tanulmányi kirándulásokról. A feladatok második részében két téma közül választhattak: Szabó Magda egyik novelláját kellett elemezniük a diákoknak vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy versét hasonlíthatták össze.

Az intézmény magyar szakos pedagógusai úgy vélik, nem voltak túl nehezek a feladatok. Az általuk megkérdezett diákok többnyire a második feladatrészben a Szabó Magda novella elemzését választották, mivel az könnyebbnek tűnt. Ez azonban csalóka.

– Diákjaink könnyen abba a hibába eshetnek, hogy elemzés helyett leírják a novella tartalmát, ami természetesen nem jó megoldás, erre fel szoktuk hívni a figyelmüket – emelte ki Cselinecz Mónika, az  I. Béla Gimnázium magyartanára.

A szekszárdi gimnázium érettségizői többségében a vártnál könnyebbnek találták a magyar írásbelit. Acsádi Dávid a feladatok elején kicsit bajban volt a memoriter jelentésével, de mint mondta, sejtette, hogy valamelyik szépirodalmi műhöz kapcsolódhat, eszerint próbálta megoldani a legjobb tudása szerint. A második feladatban a Szabó Magda novella elemzést választotta, úgy érezte, ez sokkal könnyebb volt.

Dobos Alexnek a magyar eredménye nem számít bele a továbbtanulásához szükséges pontokba, ennek ellenére úgy érzi, jól ment, legalább négyesre sikerül majd a vizsga. Nyéki Bence mint mondta, szintén kicsit bajban volt a memoriter értelmezésével, a második részét illetően pedig a vers-kontra novella elemzésnél Janus Pannonius okozott neki fejtörést.

A hagyományoknak megfelelően a diákok kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol, pénteken pedig a német írásbeli vizsgával folytatják az érettségit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában