Viharkárok

2022.05.26. 19:59

Elverte a jég Bátát, Bátaszéket, harminc éve volt hasonló

Csütörtökön délelőtt azzal telt a gazdálkodók, lakók, környékbeliek ideje, hogy felmérték a szerda esti jégeső okozta jelentős károkat. Tolna, Bogyiszló, Pörböly, Báta, Bátaszék, Alsónyék kapott annyi jeget, amilyenre az elmúlt években még nem volt példa. A mezőgazdaságban az első felmérés alapján is jelentős a kár.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció. (Fotó: Makovics K.)

Nagyon kellett az eső, hatalmas az aszály, de nem ilyen formában – mondta az egyik bátai gazdálkodó. Bátaszék, Alsónyék, Báta körzetében volt a legpusztítóbb a szerda esti vihar, diónagyságú jég esett. A város határában például percekig hullott a jég úgy, hogy eső sem kísérte.

– Kiadós jég vonult át Bátaszék  felett – írta Zelei Edit a közösségi hálón –, a szüleim tojás nagyságú jeget is találtak a kertben. Mondanom sem kell, elvert mindent: csemegeszőlőt, epret, dinnyét, krumplit, babot, paprikát, paradicsomot. Mi még azon családok körébe tartozunk, akik saját fogyasztásra termelnek, amit csak lehet. Nagyon kíváncsi lennénk, hogy Bátaszéken miért nem működött megfelelően a jégelhárító rendszer? Betört autószélvédők, megrongált tetők és ablakredőnyök. Ez maradt a vihar után. És a tehetetlenség, hogy több havi munka negyed óra alatt vált semmivé.

A szőlőben, gyümölcsösben, szántóföldeken még nagyobb a kár. Kocsis János bátai fiatal gazdálkodó elmondta, hetven hektárnyi kalászban lévő árpájukat fektetett le a földre a jég és a viharos eső. Hasonlóan sok jeget kapott a szójaföldjük, a napraforgójuk és a nemrégiben kikelt kukoricájuk, de a legnagyobb a kár a szőlőben van. Báta környékén utoljára öt éve volt jégeső, de akkor nem volt ekkora a baj.

Alsónyék határában is hasonló a helyzet. A hét hektáros szőlőültetvény siralmas állapotban van. 

– A fürtöket kettévágta a jégeső, a leveleket leszaggatta, a hajtásokat letörte – mondta Mirk Fanni, akinek az volt az első dolga csütörtök reggel, hogy körülnézzen a határban. A sok eső miatt – itt 30 milliméternyi esett – nem tudott bemenni az ültetvényre, de a sorok elején is látszott a kár.

Sipos Lajos Pörböly polgármestere, maga is gazdálkodó, elmondta, ők valamivel szerencsésebbek voltak mint a bátaszékiek, de itt is kárt okozott a jégeső. A földes utak sárosak, még nem tudtak bemenni rajtuk a földekig, a kár mértékét később mérik fel. A cseresznyefákat, a meggyfákat, a barackosokat alaposan elverte a jég ezen a környéken. Hogy ténylegesen mekkora a káruk a termelőknek, az majd csak pár nap múlva derül ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlemény adott ki. Eszerint Tolna megyében két szupercella alakult ki, amelyek a határon túlról érkezőkhöz képest csak kisebb károkat okoztak, az útvonalukon felhőszakadások és jégesők is tapasztalhatók voltak. Az országos jégkármérséklő rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek országosan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel ugyanakkor elérhető, hogy a jégszemek mérete kisebb legyen. Szerdán Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában elérték a 7 centimétert, Magyarországon viszont jellemzően csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek – olvasható a NAK közleményében.

Az épületeket sem kímélte a szerda esti vihar, jégeső
Tolna megyében tizenöt káresethez vonultak ki a tűzoltók. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Bogyiszlón, Szekszárdon, Decsen, Bátaszéken és Szakályban is hatalmas jégeső esett, a viharos szél pedig sok ágat tört le, valamint több tetőszerkezet is megrongálódott. Továbbá fák dőltek villany- és távközlési vezetékekre, ezen felül akadályozták a gyalogos- és járműforgalmat. A kivonuló egységek motoros kézifűrész segítségével eltávolították a kidőlt fákat az utakról. Ahol kellett, a megbontott tetőket ideiglenesen lefedték az érintett helyszíneken.

Lovász Zsuzsanna, bátaapáti lakos beszámolója szerint a dió nagyságú jég nem kímélte a fákat és a kerteket, több helyen pedig ablaküvegek és redőnyök rongálódtak meg, melyeket szó szerint kilyukasztott a nagy méretű jég. A Dombóvári Járásban található Jágónakon villámárvíz vonult végig. A lakossági kárbejelentések folyamatosan zajlanak a biztosítók felé, ezért jelen pillanatban nehéz megmondani, milyen mértékű veszteségeket okozott a szerda esti ítéletidő.

A dél-dunántúli régióban a legnagyobb kárt Baranya, illetve Somogy megyében okozta a vihar. A Kaposváron emberemlékezet óta nem tapasztalt pusztításról laptársunk, a sonline.hu készített összefoglalót, míg a bama.hu a Baranyában történtekről számolt be itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában