Érettségi

2022.05.12. 10:20

Nemzetiségi nyelvből és földrajzból is vizsgáznak

Májusban az érettségizőkért szorít mindenki, a múlt héten a közismereti tárgyak írásbeli feladataival kezdődtek meg a vizsgák.

G. R.

Érettségi az I. Béla gimnáziumban. Képünk illusztráció. (Fotó: Makovics K.)

Hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom tárggyal folytatódott a közép- és emelt szintű írásbeli érettségi. Az előző héthez képest az volt a különbség, hogy nem kilenckor, hanem egy órával korábban indultak a vizsgák. A diákok a német, a román, a szerb, a horvát és a szlovák nemzetiségi nyelvi és irodalomtudásukról számolhattak be.

Kedden reggel a kémiaérettségit írták meg a végzősök, 14 órától pedig a földrajzzal folytatódtak a vizsgák. A szerdai nap az ágazati, illetve az ágazaton belüli specializációs szakmai ismereteké volt.

Ma ismét kétféle tárgyból maturálhatnak a fiatalok: délelőtt biológiából, délután pedig társadalomismeretből és közigazgatási ismeretekből vizsgázhatnak, utóbbiból csak emelt szinten. A második vizsgahetet a péntek reggeli középszintű informatika, digitális kultúra, majd 14 órástól a szintén középszintű művészettörténet, illetve a közép- és emelt szintű ének-zene, valamint a belügyi rendészeti ismeretek vizsgái zárják.

A májusi vizsgaidőszakban összesen majdnem 73 ezer végzős középiskolás érettségizik a különböző tárgyakból. Rendes érettségi vizsgát tesznek a legtöbben, a végzősök közül 342 926-an. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 10 ezer ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az Oktatási Hivatal szerint az előrehozott vizsgák száma ebben az időszakban 30 478, a szintemelőké 13 952, míg a pótló- és a javítóvizsgáké együttesen 2255.

A szóbeli érettségik közül az emelt szintűek június 1–9., középszinten pedig június 13–24. között lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában