Magyar falu program

2022.05.05. 20:00

Nyertes pályázattal fejlődhetnek a települések

A Magyar Falu Program (MFP) keretén belül az elmúlt négy évben mintegy huszonhétezer nyertes pályázat kapott pozitív elbírálást háromszázmilliárd forint értékben.

Shilli-Bárány Margit

A Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően Várdomb új falubusszal gazdagodott, melyet Horváth István parlamenti képviselő adott át Simon Csaba polgármesternek március végén (Fotó: Mártonfai D.)

Soha nem látott mértékben fejlődtek a magyar kistelepülések, mely folyamatnak köszönhetően országszerte ezres nagyságrendben újultak meg óvodák, iskolák, polgármesteri hivatalok, orvosi rendelők, faluházak, temetők, közösségi terek, utak, járdák és kerékpárutak. Továbbá orvosi eszközök, kommunális eszközök, valamint tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére is lehetőség nyílt. Az idei év nyertes pályázóinak listája már megtalálható a program weboldalán.

Ebben az évben tizennégy pályázati felhívásra jelentkezhettek a települések. Fontos információ, hogy a Magyar Falu Program rendszerének előnye, hogy gyors és egyszerű, az eljárásrend rugalmas és a végső beadási határidőtől számítva hatvanöt napon belül döntés születik. A Támogatói Okirat kiállítását követő öt napon belül pedig a pályázati pénzt folyósítják a kedvezményezett részére. Tolna megyében százegy község és nagyközség nyert újabb beruházási lehetőségeket. Lássuk, idén mire fordítják ezeket a forrásokat.

Kalaznó polgármestere, Frei-Kovács Mónika megkeresésünkre elmondta, hogy közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzést és bértámogatást kapott a település. A közművelődést szervező kollégát jelenleg napi négy órában foglalkoztatják, most az ő munkabéréhez járul hozzá a pályázati forrás egy évre. A kulturális események szervezéséhez kapcsolódó kis értékű eszközöket vásárolnak majd, úgy mint projektort a hozzá tartozó állvánnyal és vetítővászonnal, laptopot, fényképezőgépet, laminálógépet. A kültéri rendezvényekhez tizenöt garnitúra sörpadot és sátrat is beszerez majd az önkormányzat.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az ötezer lélekszám alatti települések önkormányzatai mellett a kedvezményezettek között vannak egyházközösségek, civil szervezetek és önkormányzati társulások is.Regöly is a sikeres pályázók között van, egy komplex fogászati kezelőegységet, azaz egy modern fogorvosi széket kap majd a község. Kelemen Csaba polgármester hozzátette, hogy a most elnyert pénzből egy évre, határozott ideig tudnak foglalkoztatni egy közösségszervezőt, valamint a programokhoz szükséges eszközökhöz jut az önkormányzat. Százötven darab széket, valamint sporteszközöket vásárol majd a település, melyek remélhetőleg hozzájárulnak a közösség megerősödéséhez.

Regölyben egy szennyvízberuházás is tervben van, ezért a beszerzéseket minél hamarabb szeretnénk lezárni, hogy kellő idő és energia jusson a nagyobb volumenű munkálatokra. Sárpilisen tovább folytatódik a temetőkerítés felújítása, ennek a projektnek a harmadik ütemére nyert hatmillió forintot a település a Református Egyházzal karöltve – mondta Figler János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában