Pincetúra

2022.06.13. 14:00

A legjobb borokat is díjazták a nyolcadik Pálfai Pinceszeren

A nyolcadik Pálfai Pinceszert tartotta meg szombaton a Pálfai Öreghegyi Borkedvelők Baráti Köre.

V. T.

Mérei Melinda, Horváth Nándor és Süli János. A szerző fotója.

Idén ülhette volna a jubileumát a Pálfai Öreghegyi Borkedvelők Baráti Köre a pinceszernek, de – mint szinte minden más rendezvény esetében – két esztendő kényszerszünetet kellett tartani. Ennek eredményeként szombaton a nyolcadik Pálfai Pinceszerre gyűltek össze mindazok, akik nem bánták, hogy egy kis sétával, barangolással kell összekötni egy pincetúrát.

Márpedig sokan döntöttek így, helybeliek, elszármazottak, vagy csupán jó programra, társaságra vágyók: a szőlősorok között, gabonatáblák mellett rendre feltűntek kisebb-nagyobb társaságok, ki-ki pohárral a kézben vagy éppen nyakban lógó pohártartót viselve. Tíz pincében fogadták remek borokkal, finom falatokkal és végtelen kedvességgel a vendégeket. 

Kissé feszülten készültek a szervezők, borbarátok, s az ő barátaik a programra a szeszélyes időjárás miatt, mert bizony a pálfai Öreghegyre esős időben legfeljebb ha traktorral, terepjáróval lehet feljutni. Az égiek kegyesek voltak, s a szép idő sokakat kicsalt a pincehegyre, ahol a Markó pince melletti placcon állították fel a közösségi sátrakat, ahol jutott mindenkinek egy tállal a szarvaspörköltből. A teraszon pedig szorgos hölgyek gravírozták a névre szóló poharakat, s itt adtak műsort a meghívott csoportok, zenészek: előbb Györkönyi Pincehegyi Cimborák, majd a Medinai Tamburazenekar. 

Az összejövetel jó alkalmat adott a 27. pálfai borverseny eredményhirdetésére is. 

A díjazottaknak a borbarát kör elnöke, Horváth Nándor, Mérei Melinda polgármester és Süli János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője gratulált. Süli Jánost lenyűgözte az Öreghegy hangulata, s azt ígérte: magánemberként is visszatér. 

Tizenhat fehérbor közül négy kapott arany minősítést, a legmagasabb pontszámmal Tóth Gábor olaszrizlingje. Hét rozéból három lett aranyérmes, legjobbnak Nagy Dániel vegyes siller bora bizonyult. Huszonnégyből kilenc vörösbor érdemelt arany minősítést, legmagasabb pontszámmal Molnár Tamás kékfrankosát jutalmazta a zsűri. A főzőversenyt pörkölt kategóriában a Sárbogárd-Sárszentmiklósi Borbarát Kör nyerte, vegyes kategóriában pedig a Pál-Fazék fantázia nevű csapat, amelyben Szebek Kata és édesanyja forgatta a fakanalat sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában