Kadarka Túra

2022.06.19. 11:30

Igazi borünnep volt Szekszárdon

Háromnapos borünnep volt a hétvégén, Szekszárdon. Öt elismert borászat és öt kiváló vendég-pince idén már tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Iván Völgyi Kadarka Túrát, amelynek most is az volt a célja, hogy bemutassák a szekszárdi borvidéknek ezt a különleges részét, és az itt termett, a helyre jellemző bort.

Sz. L.

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Iván Völgyi Kadarka Túrát (Fotó: M. K.)

A családi pincékben, ha a vendéglátókat is számítjuk, a hétvégén majd ezren koccintottak az itteni különleges borral, a kadarkával. Az első nap, csütörtökön a szponzorok másfélszázan voltak,  pénteken 250,  szombaton  pedig 420 borbarát jött az ország minden tájáról, sőt Szlovákiából, Lengyelországból is, meglátogatni az őket váró öt pincészetet.

A bortúra az ország talán legegyedibb legkülönlegesebb kávézójában, a Kávé Házában kezdődött Szekszárd déli csücskében. Onnan a reggeli után a vendégek útra keltek, s gyalog, autóval, vagy a vendégeket folyamatosan vivő kisbuszokkal elindultak a nagyjából öt kilométeres bor-útra.  

Ki az egyik, ki a másik pincészetnél kezdte, de a nap folyamán eljutottak mindenhová, s megkóstolták a borokat mind a tíz pincészet kadarkáját. Ugyanis – ez már hagyomány – mind az öt szekszárdi pincénél volt egy vendég borászat is. A Heimann Családi Borbirtoknál Hajósról a Sziegl Pince, a Sebestyén Pincénél a Lajvér Borbirtok, a Tüske Pincénél a Duna túlfeléről a Koch Borászat, a Németh János Pincészetnél Villányból a Jekl Pincészet és a Vida Családi Borbirtoknál Egerből a Tóth Ferenc Pincészet. 

A bor-túrára sok vendég már ismerősként jött, többen majd' minden évben részt vettek ezen a bórkóstolós kiránduláson, ahol a gazdák be is mutatták boraikat. Heimannék a 2021-es Heimann & Fiai Szekszárd Kadarkáját, mikor az aszályos évjárat, kevés, viszont kiemelkedő minőségű termést hozott. Vidáék a Petit Bonsai 2021 Kadarkát kínálták, amelyet a hazai génbanként számon tartott százéves Bonsai Öregtőkés ültetvényük válogatott vesszőivel, Baranyavölgyben és Virághegyen tíz éve újratelepített tőkékről szüreteltek.

S itt, de a többi pincészetnél is jellemző, hogy nem csak az ültetvények fiatalodnak, a borászatokban is ott vannak a régiek mellett a hagyományt őrző ifjabb családtagok. Az ifjú Heimannok, vagy az Év Bortermelője Vida Péterrel együtt dolgozik fia, Péter, s a szintén közgazdász leánya, Zsuzsi. Utóbbiak voltak a vendéglátók, s velük az egri pincészet ifjabb generációját képviselő Tóth Kati, és a szintén fiatal Tischler Petra, aki egy Michelin csillagos étterem séfje. Ő a kadarkához illő étket készítette, mangalicatarját céklával, vaníliás karalábéval.

A Kávé Házában kapott poharat minden borászat megtöltötte. A Tüske Pince a szeptember második felében szüretelt, február végén palackba került, illatában könnyed, kökényes, fanyarkás- zöldfűszeres Kadarka 2021-et töltött, a Németh János Pincészetben a 2010-es telepítésű ültetvényről szüretelve és kézzel, fürtönként válogatva, vörösboros eljárással, nyitott kádban erjesztett, tartályban érlelt bort, a Sebestyén Pince pedig cseresznyepiros színű vidám, légiesen könnyed, málnacukorkás, ribizlis ízt sejtető kadarkát.

Az idei Iván Völgyi Kadarka Túra sikeres volt, azért is, mert a pompás borokhoz és étkekhez társult a kellemes idő. Nem volt sem hideg, sem izzasztó kánikula. Az asztaloknál beszélgető, koccintgató borbarátok úgy mondták, mindent összegezve, nagyszerű élménnyel lettek gazdagabbak. A szekszárdi borászok pedig újabb híveket szereztek a várost félkörben ölelő lankákon termett szőlőből készült bornak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában