Fiatalokkal a fiatalokért

2022.06.18. 15:40

Számtalan lehetőséget és sok programot kínál a Polip

A Polip Ifjúsági Egyesület több mint húsz éve rendkívül gazdag palettával igyekszik foglalkozni és motiválni a helyi fiatalokat. Információt adnak, diákjogi tanácsadást nyújtanak, szabadidős rendezvényeket szerveznek.

Schilli-Bárány Margit

Az önkéntesek részvételével török kulturális bemutatót is tartottak a Polipban (Beküldött kép)

Az egyesület mottója „Fiatalokkal a fiatalokért”, mely magába foglalja azt az üzenetet, hogy a diákokkal együtt gondolkodva szerveznek eseményeket, programokat és különböző megmozdulásokat. Ebben partner a Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat (SZIFÖN). Ide az iskolák kétévente delegálják a tanulókat, jelenleg kilenc intézmény huszonhat tanulója alkotja a csapatot. Idén a Nyárnyitó Kavalkád után szeretnének még további programokkal kedveskedni a helyi fiataloknak. 

Letenyeiné Mráz Márta, az egyesület elnöke elmondta, hogy a napokban tartottak egy diákjogi interaktív előadást, ahol a tanulók sok kérdést át tudtak beszélni, mik a jogaik, mik a kötelességeik, ezek hol jelennek meg, hol tudnak utánanézni az iskolákban, például a házirendben, illetve mely kérdésekkel kihez fordulhatnak. Nyári csapaépítő táborban szeretnék a további közös programokat megtervezni, előkészíteni. Az egyesület pár éve a Piac téren kapott helyet, ide szeretnék koncentrálni az eseményeket, programokat és a gyerekeket. 

Az idei év nagy sikerei voltak még a különböző tematikájú kézműves foglalkozások, melyeket Berek Jánosné vezetésével szerveztek meg alsó tagozatos gyermekek számára. Ezt ősszel szeretnék tovább folytatni, az anyagi hátteret pedig pályázati forrásból tudták megteremteni. 

Nagy érdeklődés övezte az interaktív diákjogi előadást, ahol többek között azt is megtudhatták a fiatalok, mik a jogaik, mik a kötelességeik, ezek hol jelennek meg, hol tudnak utánanézni (Beküldött fotó)

Az egyesület továbbá komoly nemzetközi programokban (Erasmus+) vesz részt. Ilyenek például az ifjúsági cserék, különböző tréningek, képzések, illetve az utóbbi években egy környezetvédelmi projektben is részt vesznek. A lényege, hogy a fiatalok ingyenes, online képzéseken keresztül sajátítják el, hogyan működik a napenergia, a hulladék-újrahasznosítás és a geotermikus energia. Ez a program négy ország öt partnerének összefogásával valósult meg. Szintén a nemzetközi vonal része a külföldi önkéntesek érkezése. 

– Mi az Európai Szolidaritási Testület programjának akkreditált koordináló- és fogadószervezeteként vagyunk jelen ebben a hálózatban. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes tevékenykedik a mi egyesületünk berkein belül, de emellett több óvodában és iskolában is segít. Ezeket a helyszíneket meghirdetjük a nemzetközi adatbázisban, a jelentkezőket pedig egy kiválasztási procedúra után fogadjuk az országban. Itt szállást és ellátást, valamint közlekedési lehetőséget biztosítunk számukra. 

Továbbá rendszeres foglalkozást biztosítunk a magyar nyelv elsajátítására, hiszen egy évet töltenek itt. Jelenleg három török önkéntesünk van, Gürin Yagmurcu, Merve Sözer és Sinemnur Elieyi. Életre szóló élményt nyújthat a magyar fiataloknak is külföldön önkénteskedni, bízunk benne, hogy hamarosan lesznek vállalkozó szellemű fiataljaink, akik szívesen ajánlkoznak erre a szolgálatra. A Polip weboldalán érdemes körbenézni, mert Európa-szerte több ország ajánlata is szerepel a listán. 

Az önkéntesek egész évben hétfőn és szerdán délután három órától angol klubdélutánt szerveztek, amely még júniusban is folytatódik. Júliusban pedig kirándulásokat hirdetünk majd a gyermekeknek, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt – tette hozzá az egyesület elnöke. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában