Biztonság és nyugalom

2022.07.22. 07:00

Iskolaőröket toboroz a rendőrség

Országszerte segítik az iskolák biztonságát az iskolaőrök. A munkakört 2020-ban hívta életre a Belügyminisztérium. Minden diákot megillet a nyugodt tanuláshoz, és minden tanárt megillet a nyugodt tanításhoz való jog.

Schilli-Bárány Margit

A biztonság és nyugalom fenntartása a feladatuk (Fotó: MW.)

Fotó: Huszár Márk

Egy iskola minden tanárjának, diákjának, dolgozójának kijár az emberi méltóság és a személyes biztonság. Sajnos az iskolákban országosan előfordultak erőszakos fellépések, ezért volt szükség az iskolaőrökre. Nekik elsősorban visszatartó szerepük van, a személyes jelenlétük is sok esetben biztonságérzetet nyújt. Egyre több iskola szeretett volna bekerülni a programba, nincs ez másként megyénkben sem. Az iskolaőrök toborzását a rendőrség végzi. 

Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata írásban megerősítette, hogy Tolna megyében jelenleg kilenc település tíz oktatási intézménye vesz részt a programban, azaz ennyi új munkaerőre van szükség. Jelentkezni a Rendőrség police.hu weboldalán keresztül lehetséges. A jelentkezéshez szükséges minden információ részletesen megtalálható itt, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a sikeres jelentkezés után a jelölteknek el kell végezniük egy képzést, melyet vizsgával kell lezárni. 

Az iskolaőr és az iskolarendőr fogalmat azonban gyakran keveri a köznyelv, ezért az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt is megosztotta velünk, hogy a két pozíció között lényeges különbség van. Az iskolaőr a kijelölt oktatási intézményben segíti rend fenntartását. Nincs fegyverhasználati joga, ám kényszerítő eszközzel rendelkezik és sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személynek minősül, aki a Rendőrség területi szervénél – esetünkben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság – áll munkaviszonyban. 

Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. A tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket pedig megelőzi.

Ezzel szemben az iskola rendőr olyan hivatalos szolgálatot ellátó egyenruhás rendőr, akinek szolgálati feladataiból fakadóan van kapcsolata az adott intézménnyel. Ilyen feladat általában a tanévkezdéssel összefüggő közúti ellenőrzés, gyalogos forgalom zavartalanságának biztosítása, osztályfőnöki órák keretében tájékoztató órák megtartása. Az iskola rendőr részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, a nyomtatványok terjesztésében, valamint a KRESZ oktatás koordinálásában. 

Szekszárdon, a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégiumban a 2020/2021-es tanévtől működik az iskolaőr szolgálat egy fővel – tájékoztatott Juhász Gábor igazgató. Hozzátette, az intézmény területén az iskolaőri program indulását megelőző években nem került sor jelentősebb konfliktusra a tanulók között, és az elmúlt két tanévben sem alakult ki olyan komoly konfrontáció, amely miatt az iskolaőrnek intézkednie kellett volna. 

Jelenléte pozitívan értékelhető, hiszen fő célja a megelőzés, hogy ne is alakulhasson ki olyan helyzet, amely jelentősebb beavatkozást igényelne. Segítséget jelent, hiszen az oktatók mellett egy plusz személy, aki együttműködő munkaerőként vesz részt a diákok felügyeletében, más szemmel látja őket, az interakcióikat, más a fellépése, önmagában is visszatartó erőt képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában