Volt aki megtáncoltatta

2022.07.14. 20:00

A lottózó pavilon bezárt, volt, aki megkönnyezte

Ízig-vérig kereskedő alkat Hosnyánszki Zoltán. Kis pavilonjában, a tolnai Kápolnánál hírlapot, buszbérletet, könyvet, játékot árusított, sportfogadásokat bonyolított, három évtizeden keresztül. Most nyugdíjba megy. Sokan sajnálják.

Wessely Gábor

A lottózó pavilon bezárt, volt, aki megkönnyezte (A szerző fotója)

Bezárt egy lottózó – ami korábban újságos pavilon volt – Tolnán, a Kápolnánál. Nem nagy ügy, gondolhatnánk, pedig az! Néhány törzsvásárló meg is könnyezte, hogy Hosnyánszki Zoltán abbahagyja, mert nyugdíjba vonul. A vállalkozást a feleség nevén indították, 1993-ban. Hosnyánszkiné dada volt az egyik óvodában, gyermektornát tartott a sportcsarnokban, s az effektív lottózói munkába csak 2016-tól kapcsolódott be. 

Akkorra úgy megugrott a játszani, fogadni vágyók száma, hogy egy ember képtelen volt kiszolgálni őket. A klasszikus Totó és Ötös lottó mellé bejött a Hatos, a Luxor, a Joker, a Skandi, a Keno, a Puttó, s egy csomó más, vagy 15 féle fogadási, sportfogadási lehetőség. Az utóbbi időben a Tippmix forgott a legjobban. A mostani legfrissebb sláger a lóversenyfogadás, a Lovi. Az újdonságokkal kapcsolatos tennivalókat mindig meg kellett tanulniuk; egynapos tanfolyamra mentek, vizsgát tettek.

De van, amit nem lehet megtanulni: az emberekkel való bánásmódot. Hosnyánszki Zoltán ízig-vérig kommunikáló kereskedő alkat. Négykor kelt, ötkor nyitott, hogy a hatra munkába járókat is kiszolgálhassa. Mindenkit ismer, mindenki ismeri a környéken. Nincsenek haragosai, viszont sokan vannak, akik neki köszönhetik életük jobbra fordulását. Nála nyertek. ‒ Egy fiatal hölgy szinte felkapott, és körtáncot járt velem - meséli -, amikor a kaparós sorsjegyen ötmilliót nyert. Az évek során volt két autónyertes és egy 130 milliós is nálam.

A pavilon árukínálata változott az évek során. Papírt, írószert, játékot mindig lehetett kapni, a buszbérlet-értékesítés 25 évig, a hírlapforgalmazás 1993-tól 2000-ig ment. Népújságból naponta 25-30 példányt vettek a város ezen részén élők, akik nem voltak előfizetők. Amikor a szupermarketek is ráálltak az újságárusításra, megcsappant a kiskereskedőnél a kereslet, s attól kezdve inkább könyvekkel foglalkozott.

A június 30-ai bezárás, közel harminc év elteltével nehéz, de határozott döntés volt. A házaspár idejét, energiáját mostantól a családnak szenteli. Gondoskodnak koros szüleikről és segítenek az unokák nevelésében. ‒ Mikor megtudták, hogy abbahagyjuk - mondják -, volt, aki sírt, volt, aki kalapot emelt és elmondott egy verset, és volt, aki úgy döntött, hogy ő is abbahagyja, nem játszik tovább. Igyekeztünk lebeszélni. A játéknak nélkülünk is folytatódnia kell!

Néha maguk is játszottak egy-egy szelvénnyel

Hosnyánszki Zoltán közel a 65 éves nyugdíjkorhatárhoz, felesége pedig 40 ledolgozott év elteltével döntött a visszavonulás mellett. Idősebb családtagjaikat ápolni, a legfiatalabbakat gondozni szeretnék. Egy lányuk és három unokájuk van. A férj eredeti végzettsége gépész technikus, a feleségé dada. Tolna város legismertebb arcai közé sorolhatók, hiszen majdnem harminc éven keresztül olyan munkát végeztek, ahol emberek százaival találkoztak. 

Újságos standot működtettek – ami később lottózóvá alakult –, a feleség sokáig gyermektornát is tartott, mindenki Ili nénije volt. A sportfogadások és szerencsejátékok nem csábították el őket. Néha játszottak csak egy-egy szelvénnyel, a legnagyobb találatuk hármas volt az Ötös lottón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában