Csaba királyfi

2022.07.10. 13:00

Szobrot állítottak a székelyek hősének

A székelyek legendás vezérére emlékezve avatták Csaba királyfi szobrát szombaton Cikón.

Farkas Eszter

Csaba királyfi fából faragott alakját avatták ünnepélyesen Cikón szombaton (Fotó: M. K.)

– A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége minden évben néprajzi tábort szervez, ahol többek között fafaragók is megfordulnak – mondta Bogos Jeromosné, a Cikói Hagyományőrző Egyesület vezetője. – Pár éve Kisdorogon így avattak egy Csaba királyfiról készített szobrot. Az egyik faragónk, Bíró Zoltán azt mondta, neki is van egy olyan nagyságú farönkje, így aztán tavaly elkezdték Szemcsuk Istvánnal kifaragni.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is megjelent. – Egy olyan szobrot avathatunk, amely szorosan hozzátartozik a székely identitásunkhoz – mondta az  államtitkár. – Bennünket, székelyeket a bukovinai száműzetés során az identitásunk, a magyar nyelvhez, kultúrához való ragaszkodás, illetve a keresztény hitünk tartott meg magyarnak. Ez tette lehetővé, hogy közel kétszáz éves száműzetés után a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink visszatérhettek ide.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában