Motivációs tábor

2022.08.31. 17:30

Az egyenruhát tudni kell viselni

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj Honvédelmi Motivációs „Béka” tábort szervezett azon 9. évfolyamos kadétok részére, akik felvételt nyertek a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kadét ágazati szakképzésére.

Schilli-Bárány Margit

Fotó: Denes Martonfai

Szeptember elsején harminc diák kóstol bele, milyen is a kadétok élete. Ezt megelőzően a diákok lehetőséget kaptak, hogy a tanévkezdés előtt jobban megismerjék egymást, ezzel is segítve a gördülékenyebb beilleszkedést. A három napos tábort Szekszárd-Sötétvölgyben, a Gyermektábor helyszínén szervezték meg számukra. Gyenes Alexandra törzsőrmester elmondta, a gyerekek nem ismerték egymást, egy részük pedig kollégista is lesz, ezért ez a három nap nagyon hasznos, és plusz lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy megalapozzák az osztályközösséget. 

– Szigorú napirendünk van. Az első és legfontosabb, hogy itt nincs térerő és mobilozás, alapjában véve is szigorúbbak a körülmények. Minden reggel fél hétkor van ébresztő, aztán hét órától reggeli torna, majd reggeli. Ezután minden nap más-más feladatokkal ismerkedtek a diákok. Hétfőn egészségügyi, valamint harcászati és önvédelmi ismeretekkel gazdagították tudásukat. Kedden a reggeli torna és a reggeli után ismét harcászattal foglalkoztak, majd délután Kakasdra teljesítettek menetgyakorlatot, este szalonnasütéssel zárták a napot, itt kötetlenebbül tudtak beszélgetni a kis újoncok.

Most, szerdán, a zárónapon 3 csapatra osztottuk a gyerekeket, egy kis sorversenyt szerveztünk nekik, ahol négy feladat során kellett ügyességüket és gyorsaságukat bizonyítani. Volt itt vízhordás tálcán, de tudniuk kellett a menetfelszerelést helyesen fel- és levenni, majd ebben futni. A nap végén mindenki egy kis ajándékcsomaggal tér haza, illetve a kollégisták elfoglalják helyüket a kollégiumban – mondta Gyenes Alexandra törzsőrmester. 

Azt is hozzátette, hogy a gyerekeket kicsit meg kellett regulázni az elején, de a második napon már látszódott, hogy megértették, miről is van itt szó. Felvették a szabályrendszert, hogy itt körletrend és szigorú napirendi pontok vannak időbeosztással. Mindent ezek alapján, valamint a parancsok és utasítások fényében hajtanak végre. Először ez nagyon furcsa a fiataloknak, de a szervezők elmondása szerint gyorsan és ügyesen alkalmazkodtak a kadétok.

Szolnoki Csaba Tárnokról érkezett az iskolába. Számára ismerős hely Szekszárd, korábban itt laktak és itt kezdett el három évesen dzsúdózni. 

– Mesterlövész szeretnék lenni, tudatosan készülök erre a pályára. A technikum után tovább tanulok és a célom, hogy Afganisztánban mesterlövészként helytállva szolgáljam a hazámat. Mindkét nagyapám mesterlövész volt, s bár őket nem fogom túlszárnyalni, nagyon szeretnék a nyomdokaikba lépni. Ezért kész vagyok vállalni a nehéz képzést is és a felelősséget is, hiszen minden mesterlövésznek van egy segédje, s ha elvétem a lövést, az mindkettőnk életébe kerülhet – mondta a céltudatos diák. 

Ulrich Krisztián Decs Szőlőhegyről érkezett. 

– Édesapám sokat mesélt erről a képzésről, én pedig a hazámat szerettem volna szolgálni, ezért jelentkeztem a szakképzésre. Örültem a tábornak, jó volt megismerkedni a leendő osztálytársakkal. A legjobban az éjszakai őrség tetszett, izgalmas volt megkeresni a két eltűnt mentort. A szakképzés után főiskolára szeretnék menni, hogy altiszt lehessek, remélem sikerül a Honvédségnél szép pályát befutnom – mondta Ulrich Krisztián. 

A szakképzés ideje alatt olyan tantárgyakkal találkoznak majd a diákok, mint például a a geopolitikai földrajz, katonai alapismeretek, alaki foglalkozás, katonai közelharc és kézitusa is. Ezen felül lesz majd kadét szakmai gyakorlat is, de az már a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában